Култура

Пътуващата изложба „Вечната книга“ ще гостува във Велико Търново

Два пъти в историята ни, първо през IX в. и хиляда години по-късно през 1871 г., Библията е изиграла ключова роля за формирането на езика ни и е отворила духовните хоризонти на българина. Една забележителна история, потънала в забвение и малко позната за множество от нас. Изложбата пресъздава тази история с документална експозиция, наситена с интересна фактология и богат подбор от артефакти. Интерактивна стена ще предлага на посетителите възможност да научат интересни сентенции и факти от Библията.

Пътуващата изложба „Вечната книга“ ще гостува и във Велико Търново в парк „Марно поле”, пред входа на Летния театър от 8 до 11 октомври от 10.00 до 19.00 ч.

Ще има и безплатната прожекция на филма „Битката за кутията“. Това е документален филм със сценарист Теньо Гогов („Столичани в повече“, „Шоуто на Слави“) и реж. Петя Накова (последният й филм „Тихо наследство“ е копродукция с HBO). Той ще се излъчва всяка вечер от 18.00 часа за периода 8-11 октомври.

В „Битката за кутията“ два отбора от дванадесетокласници дълбаят в архивите на историята ни, за да открият отдавна забравени любопитни факти за българщината и развитието на българския език. През 1871 г., точно преди 150 години се случва нещо, което бихме нарекли подвиг. Кое е това събитие, оформило съвременния български език? Какво се крие в кутията? Може ли тайната на кутията да направи отново чудо за нас днес?

За посетителите на изложбата ще се предлага като подарък, в оганичени количества, специално издадената книга „150 години „Славейков“ превод на Библията“, издадена от Издателството на СУ, в която български професори и историци, разкриват ролята на Библията в историята ни.