Полиция

Пътна полиция с дълга акция за колани на пътуващите на задните седалки

Нова и продължителна акция започват пътните полицаи в цялата страна. Ще следят за използването на безопасните колани от всички пътуващи в превозните средства, включително и седящите на втория, а в някои случаи и третия ред седалки.

Какво трябва да знаем за акцията?

Често пътниците пренебрегват поставянето на безопасните колани и разчитат, че няма да бъдат забелязани от патрулиращите полицейски служители. Но не забравяйте, че да обезопасите себе си и невръстните си деца има най-голямо значение за вас, а не за служителите на МВР. Всъщност акцията на КАТ е по инициатива на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и е породена от големия брой жертви при пътни инциденти. Данните на „Пътна полиция“ показват повишен брой загинали и повече тежки ПТП-та през миналата година, съответно 561 души и 6080 катастрофи. От черната статистика разбираме, че близо 100 души са намерили смъртта на пътя, спрямо 2020 г. Затова държавните институции се заканват проверките да не спират поне до края на годината.

Пет основателни причини всички в колата да бъде с поставен предпазен колан

Спасяват живот – естествено това е най-важната причина. В случая, когато говорим за слагането на колан на задната седалка трябва да подчертаем, че спасява и пътника или шофьора отпред. Тестовете са установили, че необезопасен пътник на задната седалка може да притисне пътуващия пред него и така да се озове заклещен от всички страни. Излишно е дори да коментира инерцията, с която това се случва, но и сами можете да си представите при внезапно спиране как всичко в колата се изстрелва напред.

Предотвратява наранявания – Освен да спасяват живот предпазните колани спасяват и от тежки наранявания, сред които т. нар. камшичен удар, наранявания на главата и гръбначния стълб, фрактури и счупени кости. За през миналата година пострадалите при автокатастрофи надхвърлят 7600 души, а неизвестен остава броя на инвалидите, вследствие на инциденти.

Въздушните възглавници работят в тандем – Все повече коли разполагат с все повече въздушни възглавници от всички възможни страни, с което да предпазят всички в автомобила. Но въздушните възглавници не могат да осигурят същото ниво на безопасност, когато заедно с тях не се използват и безопасните колани. Всъщност въздушните възглавници могат да станат причина за летален изход, ако не се използват предпазни колани, които да задържат човешкото тяло към седалката.

Задържат пътуващия на мястото му – В продължения на горното предпазните колани буквално задържат всеки в колата към седалката. Така не само при внезапно спиране, но и при поредица от остри завои всеки пътник бива придържан към неговото място, което повиша комфорта.

Не рискувате глоба – Когато не е поставен предпазния колан можете да отнесете финансово наказание. Стрували си да дадете тези пари за глоба, вместо да ги похарчите за нещо далеч по-смислено и важно за вас. Да не говорим за нервите, които са свързани с налагането и плащането ѝ.

Колко ще платим в България, ако сме без предпазен колан?

Освен неефективния контрол, санкциите у нас също са приемливи за нашия стандарт. Едва 50 лв. е глобата, ако въобще ви хванат, да шофирате без задължителното поставяне на предпазния колан, който е както разбрахме, е толкова важен, а същевременно закопчаването му не коства, нито време, нито усилия, нито дискомфорт. Още толкова ще се заплати и за всеки пътник, който е без колан. Единствената разлика между пътниците и водачът е, че втория ще се раздели и с 6 контролни точки. Ако пътувате в Гърция и сте без предпазен колан – то глобата там е 350 евро при минимална заплата 780 евро. Но в крайна сметка лична отговорност както по отношение на поставянето на предпазния колан, така и при спазване на всички други правила, имат съществено значение спокойното и безопасно придвижване.