Поминък

Винари първи с предложение за енотуризъм

Енотуризъм подготвя да предложи на гостите на Велико Търново екипът на винарната в село Ялово. Продуктът ще бъде предложен най-вероятно през 2019-2020 година. Идеята е туристите освен посещения на културно-исторически забележителности в града, да имат още едно приятно преживяване, за което да останат още един в старата столица, каза за Общинското радио енологът Димитър Димов.

В избата във великотърновското село вече има подготвена дегустационна  зала. Има и място за хранене. В програмата на гостите може да се включи и пикник, и разходки сред природата.

„Идеята е да направим по-многослойна оферта. Да са ангажирани повече време гостите ни при нас. Има какво да предложим. Искаме хората да идват и заради това – винения туризъм”, обобщава Димов.

Ако реализират идеята си, винарите ще са първите в общината, които ще предлагат енотуризъм.

Винопроизводителите преработват в избата си стари български местни сортове като рубин, гъмза, димят, памид. Тях, те все още изкупуват. Но са насадили 10 дка в района на Ялово също със стари български сортове грозде. Подготвят и още терени. Така цикълът ще се затвори и от произведеното грозде ще си правят и собствено вино.

Винарите имат и регистрирана търговска марка, която е предназначена за винената листа на едни от най-престижните ресторанти в града и региона, с които работят.

Енотуризмът сам по себе си включва дегустация, консумация или закупуване на вино от самия източник или в близост до него. Предимство на винения туризъм е, че той може да се практикува целогодишно. Чрез осъществяването на винени турове, любителят се запознава с вкусовите качества на виното, информира се за неговото съдържание, за начина на отглеждане на лозя, за начина и условията на производство и съхранение на виното.

Виненият туризъм е вид алтернативен туризъм, при който за основна цел на пътуването се счита дегустирането и консумацията на вината, които регионът предлага. Практикуването му може да се комбинира и с други форми на туризъм, които включват наблюдение на културно-исторически обекти, разходки сред природата или дегустация на апетитни местни ястия. 

Кремена Крумова – Попова