Здравеопазване

Първи случай за годината на марсилска треска в региона

Първи случай на марсилска треска в област Велико Търново регистрираха специалистите през април, сочи справката на РЗИ. Причина за нея вероятно е ухапване от кърлеж. Повече случаи са установени през изминалия месец в сравнение с март  на варицела – 91, скарлатина – 12 и морбили – 5.  На трима е поставена диагноза – туберкулоза.

Леко увеличение на острите заразни заболявания през април спрямо предходния месец отчита още РЗИ – Велико Търново. Регистрирани са общо  139 случая. Най–висок е относителният дял на варицелата – 65.46 %. Увеличение на въздушно-капковите инфекции и намаляване на чревните инфекции, сочи статистиката.   През месец април  най-висока е била заболеваемостта в общините Горна Оряховица и Лясковец.

3037 изследвания на граждани, организирани детски колективи и домове за социални услуги съгласно изискванията на Наредба № 5 за диагностиката, профилактиката и контрола на местните паразитози са направени в Лаборатория “Паразитология” на РЗИ в областния център през април. 1011 изследвания на граждани са извършени през изминалия месец в микробиологичната лаборатория на инспекцията, 201 са изследванията във вирусологичната й.
 В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през април са преминали 40 лица. От тях – 24 мъже и 16 жени, на възраст от 16 до 62 години. През април няма регистриран положителен резултат.