Образование

Първи офицерски пагони получиха курсантите от 141-ви випуск „Княз Александър І“ на НВУ

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев  присъстваха на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ и връчването на свидетелствата на кадетите от Професионалния сержантски колеж. Ритуалът  се състоя пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново.

136 курсанти, обучавани по 18 военни специализации, завършват випуска и вече са разпределени във военните поделения в страната. Първенец на „Княз Александър І” е лейтенант Иван Пърчев. Той завършва  специализация „Ядрена, химическа и биологична защита и екология” със среден успех от курса на обучение Отличен 5.72 и с Отличен 6,00 от държавните изпити.

30  випускниците от Професионалния сержантски колеж получиха свидетелства за професионална квалификация. Те са обучавани в секция „Сухопътни войски” във Велико Търново и в секция „Военновъздушни сили” в Долна Митрополия. Първенец на випуска е младши сержант Димитър Андонов от специалност „Командване на войскови единици до взвод”. Андонов завършва с успех Отличен 5.97.
Първенец на секция „Сухопътни войски” е младши сержант Диана  Бонева, специалност „Експлоатация и ремонт на инженерна, химическа и специална техника“, а на секция „Военновъздушни сили” – младши сержант Мая Димитрова, специалност „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника”.

„Укрепвайте и защитавайте честта на родината по примера на великите ни предци. Опирайте се на офицерските  и сержантските традиции и заветите, които те са ни оставили. Ползвайте се от уроците на историята за благото на обществото, държавата и Българската армия”, каза в приветствието си началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов.

„Благодарен съм ви, че преди пет години избрахте пътя на българските офицери. Службата е тежка, в някои случаи и опасна, но тя е благородна. Тя е служба в защита на българската нация и държава”, подчерта в словото си министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В обръщението си към офицерите кметът Даниел Панов им завеща да помнят, че българската войска и православната вяра винаги са били опорните стълбове и заедно с просветата и културата са сред изключително здравите колони, съграждащи българската държавност.

На ритуала присъстваха представители на държавната и местната власт, близки и роднини на випускниците.

Благослов за здраве отслужи митрополит Григорий.