Образование

Първият кмет на Търново Георги Живков да стане патрон на Спортното училище, предлага Инициативен комитет

Георги Живков да стане патрон на Спортното училище в старата столица. Това предлагат от Инициативния комитет за изграждане на паметник на първия български генерал Сава Муткуров. Георги Живков е революционер, просветен деец, първи кмет на Търново, назначен на 25 юни 1877 г. Той е бил народен представител, три пъти председател на Народното събрание, два пъти министър на народното просвещение, за кратко и министър на финансите, регент на Княжество България, основоположник на спорта у нас, обясни Венелин Иванов. Идеята на комитета се подкрепя от над 250 изявени спортисти, треньори, общественици, общински съветници, интелектуалци.

Процедурата по приемането на патрона е сложна, коментира директорът на учебното заведение Снежина Михова.  Предстои първо да се гласува от Педагогическия съвет. Ако решението на преподавателите е „за”,  предложението ще бъде внесено в кметската администрация, по-късно за разглеждане в местния парламент и в Регионалното управление на образованието и след това в МОН, откъдето ще се чака заповед на просветния министър за именуването на училището, обясни Михова.

По повод 175-годишнината от рождението на Георги Живков Инициативният комитет издаде непознат досега биографичен ръкопис, написан от сестра му Виктория Живкова, позната като Вела Благоева.

„От литературни източници разбрахме, че има ръкописна биография на Живков.  След това установихме, че част от тази биография е издадена през 1953 г. в един археологически справочник на Варна и се съхранява в Българския исторически архив на Националната библиотека. Заедно с ръководството на регионалната библиотека изискахме тази архивна единица, разчетохме текста и го издадохме“, разказа Венелин Иванов, който е в основата на  идеята, свързана изграждането на паметника на Сава Муткуров, и с Георги Живков. Копия от биографията вече са дарени на търновската библиотека, ще ги получат всички училища, както и всички ученически клубове, в които се провеждат часове по родолюбие.