Политика

Първите законопроекти на „БСП за България”. Търновските депутати прогнозират мандат с непредвидим срок

„БСП за България” е готова с първите си законопроекти. „Внесохме законопроект, който засяга преизчисляването на пенсиите. Предлагаме индексация на всички пенсии средно с 20% в сила от 1 юли тази година”,  обяви на пресконференция търновският депутат Валентин Ламбев.  Социалистите са подготвили и проектозакон за възрастните хора, с който ще се урегулират правата, задълженията и възможностите им да се сдружават и да бъдат представени на национално ниво. „Имаме предложения за изменения на Наказателния кодекс във връзка с битовите и домовите кражби. В Закона за храните предлагаме търговските вериги да продават преобладаващо плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти от български производители”, каза Ламбев.

Народният представител коментира състава на новото правителство. „Третият кабинет „Борисов” представлява класически брак по сметка с уговорени предбрачни условия. На лице е кабинет на частния интерес. Кабинет, който не почива на принципна и политическа основа, а на конкретни частни интереси, които обслужват определен брой и кръг от хора. Така наречената брачна правителствена структура е изключително  нестабилна поради явен егоизъм у партньорите. Очевиден е отказът от предизборните програми, има отстъпление от ангажиментите, които управляващите поеха към българския народ и вярваме, че обществото ще даде своята оценка на следващите избори”.

„Новата коалиция е безпринципна и не гарантира стабилност”, коментира Весела Лечева. „Парламентът не започна работа в най-добрия тон, а с доза лицемерие и високомерие. С една ръка управляващите раздават, а с другата вземат завоювани демократични европейски практики”, посочи Лечева. Сред тях депутатът открои отпадналият блицконтрол и излъчването на парламентарния контрол по БНТ 2.

„Предприехме няколко инициативи, сред които предложение за създаване на временна комисия за проучване строителството на магистрали и пътища. Мнозинството я отхвърли. В Народното събрание има стремеж да се работи на сянка, да се ограничи контролът от депутатите”, каза Явор Божанков.

Според тримата народни представители ще има чистки в министерствата, агенциите, не са изключени и на областно ниво, за да се освободят места за коалиционните партньори.

В 44-ия парламент Весела Лечева ще работи в комисията за младежта децата и спорта и в социалната комисия. Валентин Ламбев е член на бюджетната и на икономическата комисии, а Явор Божанков е в състава на правната и на комисията по околна среда.