Образование

Първа награда за възпитаник на Гимназията по туризъм от национален конкурс

Приключи поредното издание на Националния конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“, организиран от Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, Стара Загора с партньори РУО и Община Стара Загора. През тази година са участвали 147 ученици от 19 административно териториални области.

Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката.  Целта на надпреварата е да развие научна грамотност, комуникационни и презентационни умения и критическо мислене у учениците, както и да предизвика интереса им към професията на ветеринарния лекар.

Участниците се състезават в направленията: рисунка; есе; фотография; презентация; репортажна статия; късометражен филм.   Всяко направление поставя своите изисквания и ограничения пред определена възрастова група – I-IV клас, V-VII клас и VIII-XII клас.

Първа награда в категория „Късометражен филм“ е за Красимира Георгиева от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. Тя е ученичка в XIв клас, специалност „Туристическа анимация“. Творбата й „Хотел за домашни любимци“ е оценявана от тричленното жури – Патриция Ахчиева, председател и членове – Марияна Налбантова и Радост Ангелова.

За втора поредна година, Гимназията по туризъм е сред победителите на конкурса. В миналогодишното издание, в раздел „Репортажна статия“, втората награда бе за Надежда Кочева, ученичка от Ха клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ с ръководител Албена Иванова – учител по биология и здравно образование.

Това е поредното отличие за Краси през тази учебна година. Само преди седмица тя взе специална награда в Националния литературен „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, Националния дворец на децата и Община Бургас.

Учителят, подготвил Красимира и за този конкурс, е инж. Славка Проданова.