Образование

Първата в областта частна детска градина ще бъде открита днес в търновското село Присово

Първата в областта частна детска градина ще бъде открита днес в търновското село Присово.  Собственик и директор на новата образователна институция  е педагогическият специалист Пролет Петрова. Тя избира и нарича градината „Малки стъпчици“. „За мен наименованието е много символично. Първо, децата правят малки стъпчици при нас. Второ, аз с малки стъпчици стигнах дотук, да отворя единствената в региона частна градина. Трето, но немаловажно  – мисля, че стъпките са  следа. Харесва ми, че ще оставя  някаква следа“, сподели пред Общинското радио Петрова.

По нейни думи интересът към градината е бил огромен. 16 деца, навършили 4 и 5 години, ще се отглеждат и възпитават в смесена група през учебната 2021/22 година. Капацитетът, разрешен от Министерството на образованието и науката и от институциите във Велико Търново, е за  по-голям брой деца, но директорът решава да са по-малко, за да може да се обръща внимание на всяко дете. „Процесът ще бъде организиран както в общинските детски градини. Сутрин малките момичета и момчета ще бъдат посрещани от медицинско лице. Следва преглед, закуска, занятия. Различното е повечето часове по екология и околен свят, включени в програмата ни.  Ние сме на село и ще имаме по-големи възможности за наблюдения върху природата около нас, растенията, животните. Предстои да договорим посещения в стопанство, където ще засаждаме зеленчуци, плодове, ще следим тяхното развитие и не само това – ще участваме в отглеждането им до прибирането на реколтата“, обясни Пролет Петрова.

Две учителки с педагогическо образование и двама помощник- възпитатели, студенти третокурсници по предучилищна педагогика,  ще се грижат за първите възпитаници на „Малки стъпчици“. Детски психолог и логопед също ще бъдат на разположение за консултации на родителите и децата.

Догодина в градината ще има и втора група. Така ще заработят комбинирани групи за 3- и 4-годишни и за 5- и 6-годишни деца.

Пролет Петрова е решила всички публични изяви на децата да се организират съвместно с децата от общинската градина в селото „Смехурко“. Очаква се първата им проява да е концерт.