Коментари Образование

Психологът Петя Михайлова: „Играта трябва да присъства във всяка дейност на децата”

Децата днес за затрупани с много учебни процеси във всички направления. Играта е сред най-удачните варианти те да научават новия учебен материал, но в същото време да го затвърждават и да се забавляват. Това смята психологът Петя Михайлова от детска градина „Соня” във Велико Търново. Наблюденията на специалистката са, че малчуганите се развиват изключително бързо. „В началото са плахи и несигурни, но  истината е, че всяка година децата са различни. Когато се върнат от лятна ваканция, виждаме колко бързо се развиват”, коментира Михайлова.

В работата си с най-малките тя редовно прилага различни прийоми от психологията. Един от тях е изобразителната детска игра, наречена „Кръг на сплотеността”. Най-големите възпитаници на забавачницата тази седмица изработиха заедно с втората група влакче на познанието, за да научат по-малките по-лесно материала за числата, заложен в образователната им програма. Влакчето всички оцветиха заедно.  Останалите деца от градината пък направиха коледни картички, които подариха на най-малките.

Още една интересна идея е приложила психоложката в работата си с децата тази седмица. Двете втори групи измайсториха сами коледна елха и украса. „Разположихме децата в центъра на занималнята и им предоставихме рисувателни материали, децата много се забавляваха”, допълни Михайлова.

Работата в екип е много важна за мъниците. Тя помага за сплотеността, учи ги на добронамереност и не на последно място – развива въображението им. А добре възпитани и мъдри деца – това е желанието на всеки един родител. Нали?