Здравеопазване

Психолог:“Рисуването и разказването на истории помага на децата да преодолеят тревожността“

На децата може да им е трудно да разберат, какво точно се случва в момента – това, което виждат онлайн или по телевизията, или което чуват от други хора за COVID 19. Могат да бъдат особено уязвими  с чувство на тревожност, стрес, тъга. Ние трябва да им помогнем, да ги успокоим. Те не правят разлика между това, което виждат на екрана и собствената си реалност и могат да повярват, че са в една непосредствена опасност. Това смята Стефка Начева, психолог в две детски градини във Велико Търново.

Затова е добре да ги накараме да играят и да се отпуснат. Особено в домашни условия, както са сега, родителите трябва да се опитат да се справят със стреса. Различни сайтове дават съвети. Хубаво е да говорят с тях, да им задават отворени въпроси, да ги слушат внимателно. Да го поканим да започне разговор. Рисуването и историите, и други дейности са полезни и да го поощрим и разберем, какво точно знае детето и да го оставим да води разговор. Ако са съвсем малки децата може би не е необходимо за подвигаме въпроса за вируса, само да припомним добрите хигиенни практики отново. Без да въвеждаме още страхове в тях. Хубаво е да бъдем честни с децата. Да обясним истината по подходящ за тях начин. Ако имат въпроси, които им е трудно да си обяснят, да им отговорим“, пояснява Начева.

Има сайтове в интернет и чрез тях родителите могат да потърсят информация и да обяснят какво се случва в момента у нас във връзка с коронавируса. Важно е да покажат на децата как да защитят себе си и приятелите си със стандартните мерки. Не е нужно да започват разговор със специален начин, подход, който ги плаши. Да им посочат добрите примери на хората, които помагат.

Най-важното е да създадем един режим в децата, те се чувстват сигурни така, че са стъпили на добра основа. Когато имат изграден режим, ежедневно повтарящи се едни и същи дейности, с тях можем да им помогнем също да се чувстват сигурни. Трябва и ние да се справим с тревожността. Децата наблюдават нашите собствени реакции на новините. Трябва да го имаме в предвид. Когато им покажем, че сме спокойни и че всичко ще е под контрол, и те ще са спокойни, защото те ни имитират. Те са изключително сензитивни“, допълва психологът.

Социалната дистанция при възрастните също има психологически ефект.  Паника, стрес, свързано с презапасяването с храни, медицински консумативи, след това тревожност.

Важно е да подбираме своите източници на информация. Сензационно написаните новини могат да подсилят тревожността. Хубаво е да ограничим престоя си в социалните мрежи. Да намалим известията от новинарски сайтове. Да поддържаме връзка помежду си с близки и приятели. Ще облекчи стреса ни и споделянето на полезна информация с другите и да продължим да поддържаме добрите си хигиенни навици, да консумираме здравословна храна. За емоционалния ни комфорт е полезно и стоенето 30 минути на открито – на терасата примерно в хубав слънчев ден, да говорим с приятел, който ни кара да се смеем, да направим релаксиращи упражнения и да се съсредоточим върху вътрешния си диалог и да си припомним, че няма нужда от паника, ако сме редовно информирани от качествени източници“, обобщава психологът Стефка Начева.

Кремена Крумова – Попова