Денят

Процесите на модернизация в Българската армия са необратими, каза във Военния университет министър Каракачанов

Тази година отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия в извънредни условия, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Националния военен университет, където празникът бе честван с парад на над 250 курсанти.

„На този празник ние почитаме и отдаваме почит на всички онези български воини – от редника до  генерала, които в историята на България пожертваха живота си, не жалеха здравето си в името на българските национални идеали, обединението, защитата на териториалната цялост и независимостта на България”, заяви Каракачанов.

„На този ден ние се прекланяме пред храбростта на българския войник, който след освобождението на България от турско робство до ден-днешен много често при трудни условия, лишения, липсва на средства изпълнява своя дълг по защитата на нашата родина Република България”, подчерта министърът.

По негови думи през последните години българското общество възражда доверието си към Българската армия. „И това е естествено, защото в историята на България народ и армия винаги са били в едно. И можем смело да заявим, че вече 1400 години българската държава съществува само и единствено благодарение на храбростта, всеотдайността и жертвоготовността на българския воин”, допълни вицепремиерът.

Според Красимир Каракачанов процесите на модернизация в БА са необратими. „Каквото и да се говори, каквото и да се коментира и с каквото и да се спекулира Българската армия ще продължи да се модернизира. Стандартът на българския воин ще се повишава и нашият стремеж е Вие като бъдещи командири в Българската армия да имате не само самочувствието и добрата подготовка, но и да бъдете горди с униформата на българския воини, която ще носите в бъдеще.

За все повече хора в света стана ясно, че гражданин на света е лесно, но е трудно да бъдеш гражданин на своята държава, защото това изисква и повече отговорност. Убеден съм, че Вие като бъдещи командири в БА ще направите всичко възможно, за да предадете знанията и уменията, които тук придобивате, на своите подчинени, за да продължим да издигаме престижа и авторитета на Българската армия, да я направим още по-боеспособна не само в изпълнение на съюзническите ангажименти, но и по основната си мисия – защита на териториалната цялост и суверенитета на страната.

От десетилетията и столетията назад ние можем да се гордеем – от полетата на Тракия, Добруджа, Македония и Поморавието българските войници, подофицери и офицери написаха едни от най-героичните страници в българската история и Вие като бъдещи командири няма от какво да се срамувате. Българската армия винаги е изпълнявала докрай,  честно, почтено и жертвоготовно своя дълг към майка България”, обобщи министър Каракачанов.

Денят на храбростта и Българската армия бе отбелязан с тържествен ритуал. Под звуците на химна, изпълнен от военния духов оркестър на НВУ „Васил Левски”, бяха произведени 20 артилерийски салюта. Курсантите, разпределени в шест блока, преминаха в тържествен марш, състоя се и демонстрация  на бойна техника.

Народните представители Станислава Стоянова, Станислав Стоянов и доц. Милен Михов, областният управител проф. Любомира Попова, председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът Даниел Панов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов бяха сред официалните лица на тържествената церемония.