Политика

Проф. Тодор Галунов: Цели се еднопартиен кабинет на „Има такъв народ“

„На този етап вероятността да има кабинет изглежда голяма, въпреки, че има доста въпроси. Първо, кабинетът явно се цели да бъде еднопартиен, т.е. кабинет на „Има такъв народ“. На второ място, този еднопартиен кабинет, който няма собствена депутатска база, трябва да разчита на други партии. Оказа се обаче, че ако на изборите се очертаваше  коалиция или сътрудничество между ИТН, „Изправи се БГ“  и Демократична България – в момента може да се стигне до абсурдна ситуация, при която кабинет на ИТН да бъде подкрепен от партии, срещу които те декларираха, че ще се борят. Говоря за БСП и ДПС. Но най-странно ще е, ако кабинетът се сформира благодарение на заявката на ГЕРБ, че 63-мата й депутати ще  напуснат пленарната зала по време на гласуването на проекто-състава. Тогава кворумът ще падне на 177 гласа и ИТН ще може да сформира кабинет с подкрепата на 89 депутати, но специфичната помощ на ГЕРБ ще бъде показно унижение за „Има такъв народ“. Това каза пред Общинското радио политологът проф. Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет.

По негови думи  остава загадка какво ще правят партиите на протеста „Изправи се БГ“ и Демократична България – дали  те ще подкрепят кабинет, без да участват в него, или ще минат в класическа парламентарна опозиция и ще се подготвят за евентуални нови предсрочни избори. „Никога не е било толкова сложно в българския политически живот, но всичко е плод на специфичната коалиционна култура на политически елит у нас. В България коалицията се възприема едва ли не като сделка,  концесия, като разпределение на квоти на влияние, а не като  вариант на управление, който е предопределен от парламентарните избори“, коментира политологът.

„Вариантът за чисто партиен кабинет е сега. Изглежда абсурдно – 65 депутати да направят хомогенен еднопартиен кабинет, но ако този вариант се пропусне, отиваме на вариант от експертен или програмен кабинет. Ако се стигне до връчване на трети мандат на БСП, сянката на предсрочните избори може да изпълзи. Но според мен този път елитите ще направят опит да направят кабинет дори заради собственото си политическо оцеляване. Основните партии в парламента не са сигурни какъв ще бъде резултатът от нови едсрочните избори. Няма яснота в каква икономическа, политическа и пандемична обстановка ще бъдат проведени“, смята анализаторът.

Политологът прогнозира нестабилен кабинет с къс хоризонт. „Няма да имаме силната фигура на премиера като в предишните управления. Няма всичко да се свежда до неговите преки решения, но ще имаме силна фигура, която не е в парламента. Наложихме модел, при който лидерите на първата и втората партия, а в известен смисъл и на петата, са извън парламента – Трифонов, Борисов и почетният председател на ДПС  Доган. Това показва, че някои от нещата ще се решават извън парламента, извън комисиите. Мисля, че в момента България има нужда от повече публичност, от парламентаризъм. Парламентът трябва да е жив. Народното събрание трябва да е мястото, където се обсъждат основните политики, и то публично пред погледа на целия народ“, заяви университетският преподавател.

Според политическия наблюдател имената на кандидат-министрите трябва да се обявят и да се знаят, защото, когато се прави политика е важно кой я прави. „Видяхме в „Панорама“ грешката, която направи кандидатът за премиер – за ревизия на Преспанския договор, по който България не е страна и не участва. Подобни груби грешки, ако се правят от граждани или от редови политици,  сигурно ще им бъде простено, но тази грешка на Пламен Николов според мен ще го съпътства през целия мандат и постоянно ще бъде поглеждан под лупа за неговата външна политика. Надявам се, ако успее да състави кабинет – хората, които формират външната политика около него, да са достатъчно подготвени“, отбеляза проф. Галунов.