Политика

Проф. Тодор Галунов: Изборите не бяха европейски за България

„Това не бяха истински европейски избори за България. Отсъстваше големият дебат за Европа. Българският политически елит още не иска да разбере, че ние сме част от Европа и че той трябва да има ясна позиция по всички спорни моменти в ЕС. Не разбрахме коя партия и коалиция каква реална визия има за Европа”. Това заяви пред Общинското радио професорът по политология и преподавател във Великотърновския университет Тодор Галунов.  По негови думи няма голяма изборна победа и голяма изборна загуба. Според него математически на-голям бонус е получила БСП. Тя печели мандат с 94 832 гласа, а най-ощетена е „Демократична България”, която си извоюва място в Европарламента със 118 474 гласа. За депутатите на ГЕРБ са били необходими по 101 000 гласа.

Политологът смята, че изборните резултати показват запазване на статуквото. ГЕРБ е безспорно първа политическа сила, а БСП – безспорно най-опозиционната.  „Остава открит въпросът дали БСП сама има сили да направи политическа промяна. До момента не успява, макар че е сравнително близко”, коментира проф. Галунов. Той отбеляза, че подкрепата за ГЕРБ и БСП в област Велико Търново е почти изравнена, което предвещава интересна битка на местния вот.

Ниската изборна активност според наблюдателя означава, че има ниша за поява на нов формат и визира все още необявената партия на Слави Трифонов.  „Ако такъв субект се появи, той по-скоро ще бъде центристки с ляв уклон, т.е. ще бъде субект, който ще има в себе си доста леви послания. Това може да звучи парадоксално, но ще го изправи в конкуренция с част от по-умерения електорат около БСП”, каза политологът.