Денят Образование

Проф. Пол Магдалино получи на тържествена церемония инсигниите за званието „Почетен доктор на ВТУ“

В 312 аудитория на Ректората на Великотърновския университет се състоя тържествена церемония по връчване на инсигниите за званието „Почетен доктор на ВТУ“ (Doctor honoris causa) на световноизвестния британски историк проф. Пол Магдалино, преподавател в Университета в Сейнт Андрюс, Шотландия, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

В началото на церемонията проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, обяви решението на Академичния съвет на Университета за присъждането на званието „Почетен доктор на ВТУ“ на проф. Пол Магдалино по предложение на Историческия факултет. Проф. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет, представи житейския и професионален път на световноизвестния учен.

Проф. Хр. Бонджолов връчи на новоудостоения почетен доктор медал и диплома за високото отличие, а в края на ритуала му подари екслибрис с образите на патроните на университета.

Почетното звание се присъжда на проф. Пол Магдалино за неговия значим принос в развитието на медиевистиката и византинистиката в световен мащаб и за открояването на ролята на България в средновековна Европа.

Проф. Пол Магдалино е един от най-авторитетните и популярни учени медиевисти и византолози на нашето време, като безспорно се нарежда сред най-влиятелните учени в света в областта на историческата наука през последната четвърт на XX и първите десетилетия на XXI в. Във фокуса на неговите изследвания са преди всичко историята на Византия, Балканите и православният свят през средновековната епоха, като той е един от учените, допринесли в световната наука за признаването на изключително значимата роля на средновековна България в историята и за развитието на цивилизацията на европейския континент.

За огромните си научни приноси през 1993 г. Пол Магдалино е удостоен с престижната британска награда на името на сър Стивън Рънсиман, а през 2002 г. е отличен от Британската кралска академия на науките в областта на хуманитарните и социалните науки. Той е почетен професор на най-стария и престижен университет в Шотландия – този в Сейнт Андрюс, основан пред повече от шест века.