Образование

Проф. Пламен Легкоступ призова ректора на ВТУ да подаде оставка и наесен да се проведат легитимни избори

Ректорът на Великотърновския университет 2007-2015-а проф. Пламен Легкоступ апелира академичната общност на висшето училище да присъства на 20 май на Общото отчетно-изборно събрание и с гласовете си, цитирам,  „даде отпор на беззаконието”. „Не случайно събранието е структурирано и свикано в разрез със законността. Просто сегашното ръководство съзнава своето безсилие и затова си оставя вратичка, за да може да обжалва очакваната загуба на изборите”, каза на пресконференция проф. Легкоступ. Той призова още настоящият ректор проф. Христо Бонджолов да си подаде оставката, за да бъде назначен служебен ректор и наесен да се проведат легитимни избори. „Само ще си позволя да ви припомня един общоизвестен факт.  Хората, които  изпреварвате, като се качвате нагоре по стълбичката, след това като слизате – ще ги срещате отново. Друг е въпросът те с какви очи ще гледат на вас! Пожелавам ви следващият ректор да се отнася към вас така, както вие към предишния! Смятам и вярвам, че трябва да се подхожда с необходимото уважение към цялата академична общност на ВТУ! Има нужда от спазване на принципите на академизма, а не от реваншизъм! Смятам, че не може да се потъпква Университетът в името на собствени цели и власт на всяка цена”, каза проф. Легкоступ в обръщението си към проф. Бонджолов. И призова колегите си да не сриват повече имиджа на ВТУ с  непремислени изявления, злобни коментари и личностни нападки. „Ние сме смъртни, но Университетът в старата столица ще пребъде – въпреки всичко и всички”, заяви проф. Пламен Легкоступ.

Бившият ректор припомни, че в неговите два мандата са извършени газификация и енергийна ефективност на Ректора, 7 и 11 блок, на Факултет „Изобразително изкуство”, Стопанския факултет, спортната база. „Благодарение на личните ми усилия през 2007 г. собствеността върху части В и Г от  Корпус V  бяха върнати на Университета.  Строителните дейности не само ги спасиха от самосрутване, но и от средище на наркомани и клошари ги превърнаха в съвременен и предпочитан от всички образователен център със съвременни учебни зали. Ремонтирахме изоставения 5-и блок, като също го спасихме от самосрутване  – и днес той отговаря на изискванията за енергийна ефективност, оборудван е за водене на съвременен учебен процес, а веднага след края на нашето управление там беше настанена и аутсорсинг компания.  Благодарение на строителните дейности, Университетът има най-добрата спортна база в града. Забравиха се времената, когато студентите пишеха с ръкавици на лекции. Проектите по енергийна ефективност заслужават отделно внимание, защото те се изплащат разсрочено във времето, но икономиите от тях идват веднага след реализирането им”, коментира проф. Легкоступ и акцентира още, че в периода от 2008 до 2014 г. фондът на работната заплата във висшето училище се е увеличил с 2,3 млн. лева при намалена държавна субсидия.

Проф. Легкоступ съобщи, че е завел дело срещу ректора за клевета и обида.  „Повод за тъжбата са изказвания на проф. Христо Бонджолов на пресконференция през месец февруари т.г., че аз дърпам конците, че предишното ръководство е организирана престъпна група и че зад всички атаки срещу ВТУ стоя аз”, обясни проф. Легкоступ.

В кампанията за избор на нови органи на управление на Университета в мандат 2019-2023-а проф. Пламен Легкоступ е кандидат за председател на Общото събрание.