Коментари

Проф. Петков: Нужна е обществена и експертна дискусия за празничната ни система

     За широка обществена и експертна дискусия по повод празничната система призовава проф. д-р Петко Ст. Петков – преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Повод за това е разностилието при отбелязване на официалните и националния празник. В момента честваме 3 март и 24 май по Григорианския календар, който е в сила от 1916 година и според него датите се преизчисляват. В същото време отбелязване Деня на Съединението – 6 септември и обявяването на Независимостта на 22 септември по стар стил.

Историята на официалните ни празници е вече 140-годишна. В началото национален празник няма. Дори терминът официален празник се появява в началото на ХХ век по силата на първите приети закони за празничните дни 1900 – 1911 година. Подписването на Санстефанския договор става на 19 февруари – по стар стил. Тогава е Денят за възшествието на Александър II и датата не е избрана случайно. След приемането на Григорианския календар празникът се отбелязва на 3 март, както и 11 май – става 24 май – Денят на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Началото на народните борби през 1876 година е 20 април по стар стил. Ако датата стане официален празник, тогава трябва да се върне и системата на 19 февруари – за национален празник и 11 май – за честване на Св.св. Кирил и Методий”, коментира проф. д-р Петко Ст. Петков.  

Всъщност официални празници имаме и до 1990 година, като с най-голяма тежест е 9 септември. „ Той е обявен за официален през 1945 година. В него период 3 март слиза от мястото си на официален празник, тъй като се свързва с монархическото начало. За национален датата е утвърдена през 1990 година с решения на Държавния съвет, а след това и на Народното събрание.”, обяснява още проф. д-р Петко Ст. Петков. Според него след широка дискусия може да се върнем към системата на няколко официални празника, тъй като националният – 3 март, не е обявен след обществено обсъждане.

      Задължително е обаче това полемизиране на темата на идеологическа основа и на парче да спре и да се уеднакви стилът при отбелязване на датите от празничната ни система, категоричен е известният историк.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧУЙТЕ ОТ ПРОФ. Д-Р ПЕТКО СТ. ПЕТКОВ В ПРИКАЧЕНИЯ ФАЙЛ: