Политика

Проф. Палангурски: Като гледам кой как се държи – смятам, че никой не е имал намерение да прави правителство

„Няколко факта ме навеждат на мисълта, че въобще някой е имал намерение да прави правителство и да управлява. Идеята е да се отложи в бъдеще разрешаването на кризата, за да може да се реабилитират определени политически сили и да се наложат определен вид управленски идеи на тайни договорености“. Това каза пред Общинското радио историкът и зам.-ректор на Великотърновския университет проф. Милко Палангурски по повод несъстоялия се мандат на „Имат такъв народ“.  Според него отсъствието на комисии показва, че парламентът няма намерение да работи. „Не може трета седмица да няма комисии.  По правилник те стартират цялата законодателна процедура. Те са онази необходима бурмичка, чрез която Народното събрание от орган за говорене се превръща в парламентарен законодателен орган. Но това го няма, което показва, че ръководството на парламента в момента няма никакво намерение да функционира като парламент“, обясни проф. Палангурски, като  отбеляза и заявката на председателя на НС Ива Митева – да се оттегли от политиката.

По негови думи избирателят на два пъти пренарежда политическите партии така, че им подсказва да направят коалиция между т. нар. протестни партии, но с подкрепа и на една част от старите играчи в парламента. Партиите обаче  нямат решение за сключване на коалиционно споразумение и се отива към трети избор в една календарна година, което ще бъде не само български, а и европейски рекорд.

Историкът припомни, че досега в България само веднъж в една календарна година са се провели два избора – през 1923 г. след преврата на 9 юни.