Образование

Проф. Оуян Дъбяо е новият почетен професор на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ

Проф. Оуян Дъбяо от Китайския университет по геонауки в Ухан бе удостоен с отличието „Почетен професор на Факултета по изобразително изкуство” към ВТУ. Титлата се връчва с единодушно решение на Факултативния съвет от 13 октомври, на основание преподавателската, творческа и административна дейност на проф. Дъбяо, оставила трайни следи за утвърждаването и развитието взаимоотношенията между Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и Китайския университет по геонауки, гр. Ухан.

Това е единственият номиниран почетен професор, който не е българин и дори европеец. В този смисъл, с отличието се поставят основите на културен мост с далечен Китай.

Благодарение на университета в Ухан и Китайското правителство, всяка година Институт „Конфуций” във Велико Търново получава по 20 пълни стипендии за изучаване на китайски език, като в кандидатстването за тях могат да се включват студенти от всякакви специалности, не е задължително те да са изучавали източния език.

Проф. Оуян Дъбяо е завършил с отличие Националната художествена академия на Китай. Дълги години е преподавател и член на съюза на художниците в Китай, както и на Националния изследователски съвет по изкуствата. Преподава във Факултета по изкуствата в университета в Ухан, включвал се е в арт проекти на институт „Конфуций”. Картините му са печелили първи награди в различни национални конкурси, а експозициите му са гостували в Америка, Корея и Италия. Само в родината си той е организирал над 30 самостоятелни изложби. Автор е и на множество статии, монографии и студии.