Култура

Проф. Никола Хаджитанев получи почетния знак на кмета на Община Велико Търново

Приятели и роднини, общественици и граждани, колеги и бивши студенти  на проф. Никола Хаджитанев изпълниха до краен предел едно от крилата на Художествената галерия „Борис Денев” снощи. Поводът – откриването на изложбата с илюстрации, гравюри и рисунки по литературни произведения, приказки и легенди на твореца. Въпреки обширните  си помещения, мястото се оказа тясно за хората, пристигнали да уважат проф. Хаджитанев. Като празник определи културното събитие директорът на галерията Николай Сираков.

Художникът и изкуствовед Цанко Петров припомни моменти от биографията и творческия път на проф. Никола Хаджитанев. Той подари на профeсора страници от вестник „Борба” и неговото приложение „Светлик”, в които е отразена 50-годишнината на великотърновския творец. Хаджитанев получи и снимка от минали години за спомен от изкуствоведа.

Почетния знак на кмета на Община Велико Търново поднесе на проф. Хаджитанев заместник-градоначалникът Ганчо Карабаджаков. Той прочете поздравителен адрес от името на инж. Даниел Панов.

Лаконично, но много искрено, авторът на изложбата сподели пред събралото се множество, че благодари на всички, че са уважили неговите усилия в това „дребноформатно изкуство – илюстрацията”.

Очи, пълни с признателност и уважение гледаха към проф. Хаджитанев през цялото време.

Изложбата включва  212 творби. Тя е своеобразно емоционално пиршество за всеки, който носи България в душата си, акцентират от Художествената галерия „Борис Денев”.