Култура

Проф. Николай Ников: Понякога са нужни лупа и дни, за да разчетеш посланията в българската носия

Посланията, кодовете в българската носия са изключително много. За някои от тях са необходими лупа и няколко дни, за да се разчетат, смята проф. д-р Николай Ников, преподавател по Етнология в Европейския университет в Малта. Той бе един от участниците в тридневния форум „Българският дух през вековете”, който се проведе във Велико Търново.

Сред най-често използваните елементи, вплетени във фолклорните костюми, са кръстът и ромбът. Кръстът е слънце – върховният Бог. След това идват така известните „Ин и Ян”. При нас това е ромбът – мъжката част е изобразена с върха нагоре, а женската – с върха надолу. Ромбът – това е осъщественото плододаване. Шият го обикновено върху престилки, които се подаряват на булките, на невестите. Няма да видите възрастна жена с ромбове на премяната, при нея има повече кръстове и вълни”, допълни проф. Ников.

Преподавателят е дешифрирал над 1 800 символи в българските носии, а любим елемент за него си остава кръстът. „Слънцето, кръстът – това е нещото, което те свързва с онези сили, които наричаме Бог. Те ни дават силата да превъзмогнем и болест, и мъка. Всичко”, посочи той.

Какво е най-характерното за носията от великотърновския край и кои са носиите с най-богати елементи? Чуйте в прикачените звукови файлове.

Снимка към публикацията: личен архив, Фейсбук