Култура Любопитно

Проф. Красимир Русев се включи в търновския арт проект „1м2 Изкуство“

Известният художник и преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Красимир Русев се включи в арт проекта „1м2 Изкуство“ на търновското пространство за култура и изкуство ТАМ. Творбата е озаглавена „Меланхолия“, а вдъхновението за нея идва от библейската тема, преминала и през съвременното изкуство, за ранимостта на човешката материя, призна за Общинско радио Велико Търново проф. Русев.

Кураторът Мартина Йорданова допълни, че проф. Русев не създава „Меланхолия“ специално за „1м2 Изкуство“, но избира точно тази от неговите творби да стои на витрината на арт проекта. „Меланхолия“ всъщност е човешки образ, който се пречупва през няколко стъкла и създава усещането едновременно за дистанция и близост, за понякога съществуващата меланхолия в отношенията между хората, а цветовата гама на творбата е плод, разбира се, на дълбоки емоции. Поставена в контекста на улицата „Меланхолия“ има идеята да накара забързаните минувачи да поемат дъх, да се отпуснат за миг, и да продължат по своя път. Характерно за нея е, че трябва да бъде наблюдавана на възможно най-приглушена светлина. Експозицията е на разположение до 16 юли включително, на ул. „Велчо Джамджията“ 16 в старата столица.

Проф. д-р Красимир Русев e преподавател по  живопис в катедра „Църковни изкуства”, към Факултет по Изобразително изкуство при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Завършва Изобразително изкуство в същия университет през 1989 г. Защитава докторска степен във Великотърновския университет  през 2017. Професор  е по  живопис в катедра „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Участник и организатор на много международни и национални изложби и кураторски проекти.  Проектира и изпълнява  икони и стенописи за много храмове в страната. Член е на СБХ.

„1м2 Изкуство“ е съвместна инициатива на куратора Мартина Йорданова и пространство за култура и социални инициативи ТAМ  във Велико Търново. Проектът представя вече за четвърта година артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв. м. Вдъхновена от концепцията за „white cube“ (бял куб), инициативата дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартна изложбена среда.

„1м2 Изкуство“ през 2022 г. е част от Културния календар на Община Велико Търново.

Гергана Нинова