Здравеопазване Политика

Проф. Костадин Ангелов: Управлението на „промяната“ донесе безвремие и излъгани надежди на българските медици

Безвремие, лъжи и излъгани надежди на медиците в общинското здравеопазване донесе управлението на страната през последните 7 месеца. Това коментира днес в старата столица проф. Костадин Ангелов, който оглави листата за кандидати за народни представите от коалицията ГЕРБ-СДС във Великотърновски избирателен район.

„Бяха обещани едни големи заплати за работещите в здравеопазването от страна на началника на кабинета Лена Бориславова. Тези заплати бяха включени в Националния рамков договор, след което съдът ги обяви като незаконни. Общинските болници трябваше да увеличат възнагражденията, без да имат приходи за целта. Ние от ГЕРБ-СДС внесохме законопроект, с който настоявахме за гаранции, че заплатите в сферата на здравеопазването ще бъдат увеличени. Този законопроект беше отхвърлен от управляващите.“ – коментира проф. Ангелов.

ГЕРБ-СДС предвиждат в управленската си програма до края на следващия мандат заплащането на лекарите да е равно на три средни за публичния сектор в страната работни заплати, за медицинските сестри това да са две средни заплати, а за санитарите – една. Средствата ще са от държавния бюджет по метода, по който и до сега се даваше допълнително финансиране на лекарите от 600 лв. „За целта, обаче, държавата трябва да реализира приходи, а се оказа, че имаме сериозен провал в събираемостта на данъците. И това е провал в системата на НАП и Агенция „Митници“.“ – допълни водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за Великотърновски район проф. Костадин Ангелов.