Здравеопазване Политика

Проф. Костадин Ангелов: Стойчо Кацаров направи опит за силово налагане на ваксинацията

Депутатът от Великотърновски район от коалицията ГЕРБ – СДС и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов изказа възмущението си в социалните мрежи относно заповедта на Стойчо Кацаров, с която се регламентира посещаемостта в заведения. Проф. Ангелов обвинява служебния министър в силово налагане на ваксинацията:

 

„Бургас и Велико Търново вече са в червената COVID-19 зона по заболяемост. И двете области с по 271 на 100 000 души. Съвсем скоро София, Пловдив, Пазарджик и Търговище ще са също червени.

Четох внимателно заповедта на здравния министър и се чудя колко обекта са дали заявка, че ще работят със 100% капацитет при изпълнение на условията – ваксинирани посетители и персонал, преболедували или PCR тест?

Изключено е РЗИ да ги контролира адекватно, след като в инспекциите работят по 20-25 човека (в София са двойно), а те карантинират, ваксинират, вкарват в системата положителни и т.н.

Мерките в заповедта бяха обяснени като стимулиращи, но са реално симулиращи.

Представеният с фанфари план за действие, с уж ясни хоризонти и граници вече официално е хвърлен в кошчето за боклук, защото “ще се прилагат мерките по плана избирателно, следейки ситуацията, така както преценим”. Последното е цитат на здравния министър.

В заповедта си Стойчо Кацаров обаче е направил опит за силово налагане на ваксинацията. Груба грешка! Обществото усети натиска и реагира на мига.

И преди съм казвал, че започнеш ли да си играеш с хората на принципа “моркова и тоягата”, те ще избягат и от моркова, и от тоягата.

Ваксинационната кампания не бива да е силова принуда и държавен натиск!“ – казва проф. Ангелов.