Здравеопазване Политика

Проф. Костадин Ангелов: Предлагаме 15 млн. лева допълнителна бюджетна подкрепа за общинските болници

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще предложи допълнително финансиране в размер на 15 млн. лева за общинските лечебни заведения, регламентирани в Наредба 3 на Министъра на здравеопазването. Това съобщи народният представител от Велико Търново и зам-председател на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов след среща, която той и негови колеги от ПГ на ГЕРБ проведоха с представители на Националното сдружение на общините. В разговорите с НСОРБ участваха също председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и народните представители Деница Сачева, Кирил Ананиев и Валери Лачовски.

Предложението ще бъде внесено между първо и второ четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България в сектор Здравеопазване. Допълнителната финансова подкрепа в размер на 15 млн. лева ще се ползва за последните три месеца на тази година, обясни проф. Ангелов.

Мярката има за цел да подпомогне дейността на общинските лечебни заведения в труднодостъпните и/или отдалечените райони на страната. Това е особено важно за функционирането на тези болници в условията на четвъртата вълна от Covid-19 в България и на фона на нарастващия брой хоспитализирани пациенти.

С предложението проф. Костадин Ангелов и ПГ на ГЕРБ-СДС изпълняват поетите пред българските граждани ангажименти за конкретни решения за увеличаване на финансирането към общините и в конкретния случай – към общинското здравеопазване.

Проф. Ангелов каза още, че ПГ на ГЕРБ ще предложи още една промяна в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, отнасяща се към сектор Здравеопазване – допълнителен трансфер от 25 млн. лева за НЗОК. Така ще се осигурят допълнителни средства за заплатите през октомври, ноември и декември на настоящата година за работещите в първичната извънболнична медицинска помощ. Това са общопрактикуващите лекари – по 600 лева допълнително за тези три месеца, също и специалистите по здравни грижи – по 360 лева допълнително на месец. Мярката ще обхване и работещите в ДКЦ-та.

„Настояваме да се възстанови и справедливата методика за допълнителните 1000 лева за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19. В момента голяма част от лекарите, сестрите и санитарите не ги получават, а някои трябва да ходят с хронометри в джобовете си, за да изработят някаква част от тези възнаграждения“, подчерта още проф. Костадин Ангелов.

ГЕРБ-СДС настоява също да се възстанови старата методика за работа при неблагоприятни условия, която да гарантира на всички договорни партньори със Здравната каса 85 процента от прогнозните им бюджети.