Политика

Проф. Карим Наама: Коронавирусът засегна най-голямото богатство на човека – личната свобода

„Коронавирусът засегна най-голямото богатство на човека – личната свобода. Когато я няма, той не може да твори, да работи, както трябва и винаги ще бъде под страх и заплаха”.  Това заяви пред Общинското радио професорът по световно стопанство и д-р на политическите науки Карим Наама. По негови думи COVID-19 е реалност и хората трябва да са заедно в битката за ограничаване на заразата. „Трябва да сме консолидирани, защото пред нас има много предизвикателства. Едно от нещата, които наблюдавам, е намаляването на пътуванията между държавите, ударите по туризма, по обмена на  стоки, даже удар по развитието на човешкия ресурс. Бавенето на пътуванията ще рефлектира върху  човешкото развитие. И други отрасли ще бъдат засегнати”, каза проф. Наама.

Според него  политически играчи в условията на разпространението на вируса  са се опитали да повишат рейтинга си. „Наблюдавах и този феномен, за съжаление. Това е част от егото на някои хора. Превърнаха го в идеологическа борба, а той не е. Той е икономическа, биологическа война, която не е в интерес на хората и обикновените граждани на България и света. Така че трябва да разделим нещата, когато се говори за коронавируса като пандемия. Тук няма идеология, за да я използваш за личен интерес, да мислиш за повишаване на рейтинг и да мислиш предизборно”, подчерта експертът.

Проф. Карим Наама смята, че е необходима концепция за развитие и промяна на секторите образование и здравеопазване. По думите му трябва да се инвестира в човешките ресурси, които управляват двете сфери, за да се гарантира качествено образование и качествено здравеопазване.

И допълни, че по време на епидемията най-силно е проличал егоизмът на световните лидери мъже. „Забелязах Тръмп какви думи употребяваше в речта си, Путин в Русия…  Най-доброто адекватно поведение се получи при лидерите жени –  в Германия, Финландия Австралия и в други държави. Това означава, че жените ще спасят света и международните  отношения ще тръгнат към по-добро”, коментира проф. Карим Наама.

На 9 юни от 11,00 часа проф. Наама ще изнесе онлайн лекция на тема „Коронавирус, мит или предупреждение за промяна в международните отношения“. Лекцията ще се излъчва във фейсбук страницата на Великотърновския университет.