Денят Култура

Проф. Казимир Попконстантинов бе удостоен с наградата „Златен век“

Зам.-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и доц. Пламен Славов отличиха с почетни награди „Златен век“ и грамоти 39 културни творци и дейци – за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура. Сред отличените е проф. Казимир Попконстанитинов- учен, историк, археолог, епиграф и преподавател във Великотърновския университет. Той получи награда „Златен век-огърлие“ днес на официална церемония, провела се в Галерия „Средец“ на Министерството културата в София.

По-рано тази седмица проф. Казимир Попконстантинов получи и званието „Почетен професор“ на Великотърновския университет.

Проф. Попконстантинов е откривател на светите мощи на св. Йоан Кръстител, а находката му на остров Свети Иван край Созопол се превърна в световна сензация. Той е сред най-добрите специалисти по средновековна гръцка и българска епиграфика. Носител е на редица престижни отличия, сред които са Кирило-Методиевата награда на БАН за принос в развитието на славистиката и старобългаристиката и авторитетната Хердерова награда за принос в европейската култура.

Снимка: Министерство на културата