Община

Проф. Иван Тютюнджиев е новият почетен гражданин. Актьорът-доайен Милен Колев получи „Наградата Велико Търново”

На тържествена сесия, посветена на празника на Велико Търново, 22 март, за шеста поредна година бяха връчени званието „Почетен гражданин” и наградата „Велико Търново”. Официалното събитие, провело се в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, откри председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов: „Днес е специален ден за нашия град, но специален не само като протоколно прилагателно, не като част от изказването, специален е, защото Велико Търново е част от сърцата ни, защото е Вечният град на България. Велико Търново не е просто част от сърцата ни, Велико Търново е туптящото сърце на Велика България”, подчерта Спирдонов.

Деканът на Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. Иван Тютюнджиев е новият носител на званието „Почетен гражданин на Велико Търново”. Кандидатурата му днес представи ректорът на търновската алма матер проф. Христо Бонжолов. Номинацията на изтъкнатия историк бе предложена от Академичния съвет при търновската Алма матер. „Проф. Иван Тютюнджиев е признат и утвърден преподавател, учен и изследовател на историята и културата на Велико Търново. Той се ползва с безспорен авторитет както в академичните общности, така и сред широки обществени кръгове. Значим е приносът му за утвърждаване авторитета на старата столица като престижен научен, културен и духовен център”, гласи част от становището. Кандидатурата на проф. Тютюнджиев бе подкрепена и от Клуб „Патриарх Евтимий”, Представителството на Съюза на българските художници, Апелативния съд и Националния институт с музей при БАН във Велико Търново.

„Приемам тази награда като едно голямо признание за личните ми усилия, за творчеството ми, посветено на културата и историята на този град, но и като признание за академичната общност и всички изброени организации, които ме подкрепиха не само сега, но са ми давали рамо и през целия ми творчески път. Общинското ръководство на град Велико Търново и лично господин кмета Даниел Панов, не за първи път проявяват разбиране към академичната общност и проблемите на българската хуманитаристика, която в това бездуховно време търпи и страда”, подчерта проф. Тютюнджиев.

Присъждането на наградата „Велико Търново” бе втора точка от сесията днес. Голямото признание получи актьорът ветеран Милен Колев. Кандидатурата му представи заместник кметът Ганчо Карабаджаков. Предложението бе депозирано в Общината от деветима артисти от драматичната трупа на МДТ „Константин Кисимов”, които членуват в секция „Театър” на клуба на дейците на културата. То е подкрепено и от ръководството търновския театър и Съюза на българските журналисти. Номинацията е по повод 80-годишнината на Милен Колев и е признание за неговия цялостен принос в развитието на културата и театралното дело на Велико Търново. Около 100 са ролите, които е изиграл през годините артистът. Снимал се е в различни филмови и театрални продукции.

Колев прие наградата и се развълнува изключително много днес. „37 години, прекарани на това пространство, с хиляди страници текст, сърцето ми ще се пръсне! Обичам безкрайно търновската публика, която няма да забравя до последния си миг! Много е красив този медал, ще го пазя до края на мига си, когато ще мога да дишам и да виждам! Дълбоко уважение и поклон пред хората, които са в залата! Нека животът ви бъде красив, лек и щастлив – за всички! Такъв живот съм имал и аз, от тази сцена, където днес сърцето ми ще хвръкне! Ще спре!”, сподели пред станалата на крака публика в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” Колев.

В началото на сесията днес, талантливите деца от формация „Пеещи камбанки” изпълниха новата си песен, посветена на децата на Велико Търново. Нейните автори са Георги Красимиров-Герасим и Борислав Мирчев.

Поздравителни адреси по повод празника си днес Велико Търново получи от президента на Република България ген. Румен Радев, посланиците на Полша, Словакия, Беларус и Украйна в България, от кмета на побратимения на Велико Търново град Твер, от министри от служебното правителство. Поздравителните адреси прочете директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова.

След края на заседанието пред сградата на Общината официално бяха представени новите носители на званието и наградата.