Политика

Проф. Дайнов: Само правителство с ясна парламентарна подкрепа може да постигне това, което повечето българи искат

„Само правителство с ясна парламентарна подкрепа може да постигне това, което искат повечето българи – съвършена промяна на начина на живот, скъсване с 90-те години, с мутрите,  кражбите,  наглостта и влизане в XXI век“. Това каза пред Общинското радио политологът проф. Евгений Дайнов.  „В краткия 45-и  парламент с много по-малко депутати, представляващи желанието на хората за промяна, имаше няколко реални възможности за някакво правителство. Сега с много повече представители на промяната – възможностите за правителство са много по-големи. За жалост, зависи от това Слави Трифонов и неговите хора дали ще разберат разликата между еднолично шоу и политика, която е колективен спорт“, отбеляза политическият наблюдател.

По негови думи лидерът на „Има такъв народ“ няма никаква представа какво се прави след такъв резултат и има поведението все едно е със 120 депутати, а не 65, с което поставя останалите партии в  тежко положение –  както и всички, които гласуваха, за да се промени начинът им на живот. „Защото Слави не предлага промяна на начина на живот. Той предлага още от същото, още магистрали и космонавти накрая“, заяви проф. Дайнов.

Според него диалогът между парламентарно представените партии и коалиции е задължителен, за да се състави нов кабинет. „Трябва да се съгласят по политиките  преди да се говори кой  на какво ще бъде министър.  Слави Трифонов с 65 депутати  не е склонен на преговори. Той като че ли премахна собственото си битие в политиката. Вероятно 20 години не е водил разговори с хора,  различни от себе си. Не се е натъквал на хора, които не са съгласни с него. Загубил е важното умение в политиката – да  договаряш съвместни действия“, коментира политологът.

Професор Дайнов смята, че идеята служебното правителство да получи редовен мандат е възможен вариант, „стига да събере мнозинство и стига да се потегне малко, защото има министри, които наистина не работят“.

„Това, което аз се надявам да стане, за което призова Христо Иванов /съпредседателят на „Демократична България“/, е да не се подмятат реплики във фейсбук. Партиите да се съберат в институцията Парламент и да говорят за  бъдещето правителство като институция. Така правят сериозните хора“, каза  проф. Евгений Дайнов.