Образование

Проф. Вихрен Бузов участва в Международната философска школа в сръбския град Зайчар

Зам.-ректорът на Великотърновския университет и преподавател във Философския факултет проф. Вихрен Бузов участва в XXI издание на Международната философска школа в Зайчар, Сърбия.  На конференцията той изнася доклад на тема „Дигиталният авторитаризъм като антихуманизъм“. „Моята теза в доклада е критика на популярния сега проект за великото рестартиране или  великото зануляване, който се пропагандира от президента на Световния икономически форум в Давос Клаус Шваб, и се подкрепя от представители на високотехнологичните компании и милиардерите. Идеята е да се използват ограниченията на пандемията като пространство на възможности, за да бъдат разширени дигитализацията и роботизацията на повечето дейности. Богатите искат човешкият труд да бъде заменен с роботи, защото ще им бъде по-евтино. Дори Шваб смята, че 35-40% от основните услугите в ресторантите, търговията могат до 2035 г. да бъдат роботизирани, но всичко това поставя един въпрос – къде ще остане човекът, и аз се опитвам  да отговоря. Милиардерите смятат, че човекът може да стане биотехнологична същност, за да преодолее болестите с помощта на медицината. Това е идеологията на трансхуманизма – в Търново тя е известна, защото е критикувана от писателя Иван Спирдонов“, каза пред Общинското радио проф. Бузов. По негови думи проектът на Шваб е утопичен, тъй като икономика, „в която няма кой да произвежда, няма кой да потребява, хората са лишени от възможност да пътуват, да получават достойно възнаграждение за труда си – е осъдена предварително на провал“. Според изследователя  всички ограничения на пандемията, които по някакъв начин се подкрепят от технологичните компании, включително и от техните медии – трябва да бъдат преосмислени.

Международната философска школа по традиция се открива официално в археологическия парк музей Felix Romuliana. „Това е запазен летен дворец от времената на римския император Галерий, чието име се свързва и с дейността на императора философ Марк Аврелий“, поясни проф. Бузов.

С доклади се включват учени от всички философски факултети в Сърбия, както и от страните от бивша Югославия – Република Сръбска, Хърватска, Македония.

България се присъединява към Школата преди 3 години, като основно контактите са проправени от покойния проф. Иван Тютюнджиев, преподавател в Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Интересното е, че Школата е с голяма обществена подкрепа, в т.ч. и финансова, от страна на представители на местни неправителствени и културни организации. Всяка година се връчват и по 30 и повече стипендии на студенти, за да се присъединят към философските дискусии“, коментира проф. Вихрен Бузов.