Образование

Проф. Бонджолов: Ако искаме да оставим нещо след нас, трябва да върнем достойнството на българския учител

„Ние като общество им дължим много повече от увеличението на заплатите. Сигурно е важно. Приветстваме го. Но не е най-важното. Най-важното е друго – да гледаме на тях като на съвременни будители”. Това заяви в приветствието си по случай Деня на народните будители ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. С тържествено събрание днес висшето училище отбеляза предстоящия на 1 ноември празник.

За сакралната роля на будителите говори историкът и зам.-ректор на ВТУ проф. Милко Палангурски. „Тяхната цел беше да сепнат или да стреснат заспалата национална енергия и да я поведат към бъдния ден, както настояваше дядо Славейков. Те са наясно, че трябва да подбуждат, което задължително върви с подтикване на народа към нова визия за своето бъдеще – визията на модерността. Те знаят, че трябва  да предизвикват задрямалите сили на нацията и да ги насочват в правилния път.  Както Вазов казва – България заслужава да се потрудим за нея. Будителите й бяха духовният будилник, който в себе си трябваше да съчетае времето, църковния звън с образователния факел, за да може да се разцепи националната тъмнина и да се преведат българите в новото време. Всеки от тях знаеше, можеше, вярваше и искаше, както казваше Апостолът на свободата – да бъдем равни с другите европейски народи. А това означаваше човешки права, лична свобода, равенство и стремеж към реализация. Всичко, което получихме със свободата и конституционното управление”, каза проф. Палангурски.

С решение на Академичния съвет четирима преподаватели получиха почетни звания. С „Емеритус професор на ВТУ” бяха удостоени член-кореспондентът проф. Стоян Буров, проф. Пенка Бурова, проф. Иванка Дончева и проф. Людмила Костова.

С почетен златен медал за дългогодишната си преподавателска и научна дейност бе отличен проф. Буров. На проф. Дончева и проф. Лунгарова беше връчен почетен сребърен медал,  а със званието „Почетен преподавател на Филологическия факултет бе удостоена проф. Пепа Лунгарова.

Грамоти Maxima cum laude получиха 103-ма преподаватели, повишени в научна степен и академична длъжност в периода 1 октомври 2018 – 1 октомври 2019 година.

На тържественото събрание присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Окръжния съд Теодорина Димитрова, зам.-ректорите, деканите на деветте факултета, директорите на филиала във Враца и на Колежа в Плевен, ректорите в предишни мандати доц. Владимир Попов и проф. Иван Харалампиев