Денят

Протестиращи фермери изхвърлиха продукцията си в знак на протест и блокираха пътя София – Варна

Стотици земеделски производители от цялата страна излязоха на протест днес и затвориха главния път Варна – София при с. Шереметя. Фермерите изляха мляко, гориха вълна, разпръснаха десетки щайги с плодове и зеленчуци и изпочупиха  стотици яйца, защото помощ „Ковид” за тях няма, не са и допустими по мерките 60/40 и 80/20 и настояват това да се промени.

Целите на протеста бяха да се отпуснат 70 млн. лв. за сектора в новия бюджет, като тези средства се получат под формата на помощи.

Представители на различни сектори в земеделието заявиха, че градушка е унищожила продукцията им, сушата на места е довела до невъзможност за производство на фураж за изхранване на животните, а при други е довела до нисък добив.

Проблемите в сектора са много – липса на работна ръка, липса на национална политика, несигурен пазар и ниски изкупни цени на продукцията, заявиха още производителите.

„Тези средства са ни нужни, за да оцелеем! За нас това не е бизнес, това е препитание!”, каза един от протестиращите край Шереметя производители.

За олицетворение състоянието на животновъдите, символично бе погребано „Българското животновъдство”.

Браншовите организации съобщиха, че ако народните представители не вземат под внимание исканията на сектора при актуализацията на бюджета ще излязат на протест отново, този път на жълтите павета в София на 9 септември 2021г, и ще изхвърлят в пъти повече продукция, отколкото днес.