Икономика

Промените в Закона за частната охранителна дейност обсъждаха представители на бранша от четири области

Представители на  охранителния бранш от Велико Търново, Габрово, Ловеч и Търговище обсъждаха промените в новия Закон за частната охранителна дейност. Срещата се състоя в Областната администрация, а дискусията бе организирана от Националната асоциация на фирмите за търговска дейност и охрана.

По неофициални данни над 130 000 души работят в сферата, съобщи председателят на Управителния съвет на асоциацията Александър Митев. По негови думи това е първата официална среща на охранителите. „Ние вече работим заедно, независимо че сме още отделни юридически лица. Близкото бъдеще ни показа, че когато имаме казуси – няма как да имаме различно мнение и това  направи възможно да се обединим в алианс”, каза Митев.

Според главния секретар на асоциацията на фирмите за търговска дейност и охрана Радослав Христов препятствие за бизнеса е намирането на кадри. „Затова ще настояваме да отпадне законовото изискване охранителите да имат минимум средно образование. Няма кандидати за охранителна дейност с такъв ценз на територията на цялата страна. Имаме с основно образование, но със средно трудно се намират”, обясни Христов. Той заяви, че заплатите в бранша не зависят от работодателите, а от възложителите на услугата.

„Обсъждането на проблемите, които възникват в практическото приложение на новата нормативна уредба във връзка със Закона за частната охранителна дейност и наредбите към него могат да бъдат прецизирани от хората, които са на терен ежедневно, от всички вас – и затова приветствам формата на събитието, при която се установява добро взаимодействие между охранителните фирми, държавната и местната власт. Във всеки регион доброто взаимодействие между тези структури е изключително важно за спокойствието на гражданите и на бизнеса”, отбеляза в приветствието си към участниците областният управител проф. Любомира Попова.

На форума присъства кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той заяви, че е запознат с проблемите и отпадането от закона на главата за Охрана на урбанизирани територии. „Смятам, че общините имат право да избират – дали да си създават звена Общинска полиция, или да сключват договор с частни охранителни фирми. Девет са общините в България със звена за охранителна полиция. Те обаче не са рентабилни, тъй като режийните разходи за един общински полицай са 2500 лв. на месец. Отделно има двойно подчинение – на кмета и на РПУ. Затова толкова малко общини ползват практиката”, коментира Панов.  По негови думи най-сериозни са проблемите в населените места, но моделът всяко семейство, ако иска, да си плаща такса на частната охранителна фирма, наета по договор   – не е много успешен.