Денят Прокуратура

Прокуратурата привлече като обвиняем собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в с. Арбанаси

Районна прокуратура-Велико Търново привлече в качеството на обвиняем Д.Б. за това, че на 12.05.2024 г. в с. Арбанаси, общ. В. Търново, държал огнестрелно оръжие  и боеприпаси  (револвер марка „Smith & Wesson“, модел „Mercury” кал. 357 магнум и 5 броя бойни патрони с калибър 38 Special, поставени в същото огнестрелно оръжие), законно притежавани, като не взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции и допуснал достъп до тях на 11-годишно дете и не предприел мерки за недопускане на нараняване на дете на 12 години.

Деянието е извършено в нарушение на чл. 59, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия , според който „лицата, получили разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях и разрешение за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки или наранявания при употребата им.“.

Нарушена е и разпоредбата на чл. 98, ал. 1 от ЗОБВВПИ, указващ че „огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства – за физическите лица на постоянния им адрес или настоящ адрес, за който е издадено удостоверение от съответната община“, като Д.Б. не съхранявал оръжието в неподвижна каса, от което е последвало причиняване на средна телесна повреда на дете на 12 години, като не е искал и допускал това. Престъплението е квалифицирано по чл. 338 ал.3 вр. ал.1 във вр. с чл. 129, ал. 2 от НК.

По отношение на Д. Б. е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Обвинението е предявено на обвиняемия и на неговия защитник днес.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.