Прокуратура

Прокуратурата погва спекулантите на стоки от първа необходимост

Прокуратурата започва масирани проверки заради случаите на спекула с цените на стоките от първа необходимост – храни и лекарства, стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев. Той проведе работна среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов, на която са обсъдени необходимите действия по ограничаване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Главният прокурор обяви, че основните рискове в момент на извънредна ситуация са два – поставените под карантина лица да се опитват да избягат от нея, за което те вече ще носят завишена наказателна отговорност, както и регистрираните нови опити за телефонни измами, свързани с разпространението на коронавируса.

Съвместно с МВР прокуратурата е направила организация за своевременна реакция във всеки един случай. Иван Гешев призова за въвеждането на още по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса и отправи апел към гражданите да спазват стриктно указанията на здравните власти.

„За всички трябва да е ясно, че икономика се възстановява, но не така стоят нещата с човешкия живот. Това е най-важната цел – да запазим живота и здравето на българските граждани“, настоя още Иван Гешев и допълни: „Ние сме народ, минал през много изпитания – войни, глад, болести. Ще минем и през тази кризисна ситуация, сигурен съм“.  Главният прокурор увери, че прокуратурата продължава да работи на предела на своите възможности, дори в условията на криза и благодари на всички лекари и доброволци, които са на първа линия в борбата със заразата.