Денят Политика

Прожектираха филма„Българска рапсодия” в чест на спасяването на българските евреи

С прожекция на филма „Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев Областна администрация – Велико Търново продължи поредица от културно-информационни събития в читалищата в областта. Инициативите са във връзка с отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста и са част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
Събитията включват кратка презентация за историческите събития, свързани със спасението преди 75 години на българските евреи по време на Втората световна война, както и прожекция на филма „Българска рапсодия“.
Днес се състоя второто събитие в залата на читалище  „Отец Паисий 1905“ в Полски Тръмбеш. Пред учениците заместник областният управител Ивета Кабакчиева, Цанко Стефанов – главен експерт в областна администрация и Николинка Генова началник отдел „Образование и култура” в община Полски Тръмбеш, представиха пред учениците целта на инициативата.
„Един от най- хуманните актове не само в българската, но и в световната и в европейската история е спасяването на около 50 хил. български евреи от депортирането им в лагерите на смъртта на нацистка Германия. Хуманността, с която държава, църква и гражданско общество в България брани живота на своята еврейска общност е исторически факт, пораждащ заслужена гордост в поколения българи. В тези години на изпитание високохуманната идея обединява всички в името на живота”, каза заместник областният управител Ивета Кабакчиева.
Филмът е копродукцията между България и Израел е българското предложение за наградите „Оскар“ през 2014 г. в раздел „Най-добър чуждестранен филм“. В него участват млади и утвърдени български актьори, сред които: Стефан Попов, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стоян Алексиев, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Васил Михайлов, Георги Мамалев и други. Прожекциите са безплатни, насочени са предимно към младежка аудитория.
Да се информира обществеността в област Велико Търново за 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война, да се съхрани паметта за важното историческо събитие, а също и младите хора да се възпитават в дух на толерантност и приемане на културното многообразие са сред целите на събитията.