Любопитно

Проект за триизмерна визуализация на крепостта Царевец набира средства

Как е изглеждал Царевец в различните сезони, през деня и през нощта, по време на Второто българско царство. Как е звучала занаятчийската улица, докато търговците са се пазарили с местните. Как е звучал камбанният звън при края на литургията. Отговорите на тези и още въпроси цели да визуализира мащабен проект на специалисти, които работят в студио за компютърни игри „Parizagames”. Към момента младият екип е разработил част от представянето на Дворцовия комплекс, а няколко са стъпките, които планират да проследят компютърните експерти. „Планираме първо да визуализираме Дворцовия комплекс, а оттам да разширим периметъра от входа на Царевец към т.нар. „Тронна палата”. Истината е, че теренът на Царевец е много сложен и не може да бъде лесно визуализиран”, коментира в интервю за Общинското радио Марин Крънзов, основател на студиото, разработчик на проекта.

Мащабният проект за визуализация на Царевец използва съвременна VR-технология (за виртуална реалност), която дава възможност на потребителя със специални очила да разгледа в детайл крепостта. „Потребителят получава  една „ревизия” на отминалите времена, вижда хората, стражите, свещениците, чува камбанните звуци, песнопенията, глъчката. Идеята е той да се превъплъти в различни роли. Една от тях е например ти да влезеш в образа на дипломат, който за първи път влиза в Царевец, за да се срещне с царя. Той избира различните пътища, за да стигне до Дворцовия комплекс. Влиза в Тронната зала, вижда Болярския съвет. Но всичко това става постепенно, като засега се надяваме да направим пълна възстановка на Дворцовия компекс”, допълни Крънзов.

Основна цел на проекта е да създаде реалистична и автентична визуализация на Царевец. „Този проект е водеща стъпка към дигитализирането на туристически обекти в България. В страната ни има толкова много крепости, останали на трева и на каменни основи, за които не знаем нищо. Нашата цел е не да оскверняваме миналото или да влизаме в исторически спорове. Не гарантираме абсолютна достоверност. Базираме всичко на официални становища, прието от държавата, като основно използваме чертежите на архитект Козупов за Дворцовия комплекс”, допълни компютърният специалист. От студиото са се срещнали с ръководството на  туристическо-информационния център „Царевград Търнов и с директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, които по думите на Крънзов, са приели положително мащабния проект.

Развитието на визуализацията на Царевец в момента преминава в следващ етап, за който разработчиците стартират кампания за набиране на средства. Един от начините е т.нар. програми за групово финансиране (Crowdfunding). Те използват сътрудничеството на други фирми, за да реализират дейностите си. „Бих желал да намерим инвеститор, който има гръб. Апелирам към хората, които имат интерес, нека се свържат с нас”, подчерта Крънзов.