Култура

Проект за възстановяване на Багриловия надпис подготвят във Велико Търново

Проект за възстановяването на т.нар. „Багрилов надпис” подготви директорът на Художествената галерия „Борис Денев” Николай Сираков. По пътя от ЖП гара-Велико Търново по посока Университета, в скалите в момента е оформена рамка – тя е част от надпис, изсечен на името на автора си – Димитър Багрилов. „Баща ми, който навремето работеше в железниците, ми е обяснявал, че е имало такъв надпис. Когато работех в дирекция „Култура” в Общината, започнах да търся информация какво е било написано там. Научих, че идеята е била на Димитър Багрилов, който е бил учител на Борис Денев. Постепенно започнах да издирвам още информация. Достигнах до публикации на стари снимки. Марин Маринов от дирекция „Култура” и още автори бяха издали книжка, на която бе изписан текстът на надписа”, поясни Сираков. Оказва се, че думите не са оформени така, както би трябвало да изглежда текстът в оригинал.

След това Сираков започва да прави замервания на самото място, изчислява прецизно височините и ширината на надписа и стига до известно проясняване на текста. Пресъздава думите върху платно, което оставя в ателието на Панайот Димитров-Понката. Именно преди години, по време на прочутите „петъчници” се ражда идеята за възстановяването на надписа. През годините идеята отлежава, но преди две седмици Сираков открива снимките, които е правил на надписа преди време и ги предоставя за публикуване. „Организация, чието име бих запазил все още в тайна, е поела реализацията на този надпис”, допълни Николай Сираков.

Багриловият надпис е създаден през 1918 година. От него в момента е останала само рамка. „Българино, помни, че ти в царуването на Н.В. Фердинанд I, Цар на българите, се бори юнашки и освободи: Македония освободи на 29.IX. 1915 г., а Добруджа на 04.I. 1917 г.” е текстът, изписан върху плочата Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона.

сн. Фейсбук