Денят

Продължава дарителската кампания за университетския храм „Св. Евтимий Патриарх Търновски”

Това обяви ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. По негови думи в дарителската сметка има 60-70 хиляди лева. „Те няма да са достатъчни за довършването на храма, но можем тази година да го покрием и да направим външната изолация. Средства има, но това не е светска сграда. Всички дейности трябва да се съгласуват с Митрополията”, коментира ръководителят на висшето училище. Проф. Бонджолов увери, че семействата на починалите бизнесмени Стефан Шарлопов и Петър Христов не са се отказали от поетите ангажименти и са   готови да помагат.

Първата копка на църквата „Св. Евтимий Патриарх Търновски” е направена от Великотърновския митрополит Григорий на 20 януари 2003 година. Владиката в присъствието и с благословията на Светия синод полага трите основни камъка, кръста и летописната записка в основата на бъдещия храм, който е трикорабен, триабсиден, куполен, с притвор и портик пред централния вход. Архитектурният проект предвижда под наоса да има параклис, който ще носи името на светите равноапостоли Кирил и Методий. Първоначално идеята е била храмът да се намира там, където е паметникът на братята Кирил и Методий, но по-късно е осветено ново място – точно до библиотеката на вуза.

От 2003 година на 20 януари академичната общност на Великотърновския университет почита Деня на св. Евтимий Патриарх Търновски. В университетския храм беше отслужен празничен акатист, по-късно бяха положени цветя пред   паметника на Евтимий.

Св. Евтимий Патриарх Търновски е български духовник, книжовник и православен светец, най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.