Култура Любопитно

Програма от „живи изкуства“ представят чуждестранни и български артисти в галерия-музей Хан Хаджи Николи

Програма от т. нар. „живи изкуства“ ще представят артисти от Австралия, Италия и България в търновската галерия-музей Хан Хаджи Николи на 10 и 11 февруари. Изложба, видео и музикални инсталации, театрални пърформанси и литературни четения в различни локации на сградата са подготвили творците Айда Софѝа, Джоузеф Джеймс Франсис, Елица Матева, Ния Пушкарова, Войн де Войн и Валентина Шарра, Жулиен Ламбрев и София Димова.

Художниците, като хореографи на времето и пространството, внимателно ще подберат „позиции“ в хана, като всяка избрана зона представлява основен момент в историята на сградата. „Позиции“ оспорва конвенционалните представи за изложба на изкуството и приканва към преоценка на връзката между изкуство и история.

Събитието е под надслов „Отвъд центъра – Велико Търново: Позиции“ и е с начален час 17:00 ч. на 10 февруари (събота). Предвидена е и програма за 11 февруари (неделя). Културната проява е с вход свободен и се организира от Фондация „ДОМА Арт“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“.