Здравеопазване

Провеждат занятия по гимнастика за бременни в аг-отделението на търновската болница

Отделението по Акушерство и гинекология към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е едно от малкото лечебни заведения в страната, където бъдещите майки вече ще могат да посещават занятия по гимнастика в последния триместър от бременността си. Гимнастиката стартира пилотно в началото на декември, като заниманията води стажант- акушерката от Филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново Йоана Браткова, която е и дългогодишен кинезитерапевт.

„Идеята е да успеем да обучим бременните жени адекватно за предстоящото раждан. С този тип занимания целта ни е да ги подготвим физически и психически за предстоящото нормално раждане“, разказва стажант-акушерката Йоана Браткова. Вече година фитнес топките се използват в родилната зала на отделението, но по думите на акушерка Любка Кръстева е необходимо бъдещите родилки предварително да бъдат обучавани, тъй като това помага и за преодоляването на психологическата бариера, постъпвайки в родилна зала.

„Видяхме ползи от това, а сега целта ни е предварителната подготовка на бременните. С топките създаваме почивка между контракциите, освен това упражненията намаляват емоционалното напрежение, с което пристигат почти всички жени за раждане“, споделя акушерка Любка Кръстева.

Гимнастиката с фитнес топка, чрез спонтанен биомеханизъм, успява да подготви мускулатурата на тазовото дъно за предстоящото раждане, като в същото време подпомага релаксацията и тонуса на мускулите, разказват специалистите. „Гимнастиката с фитнес топка стимулира по-бързото постигане на разширението маточнатана шийка и ускорява родилния процес“, допълва стажант – акушерката Йоана Браткова. По думите й, по време на цялата бременност е препоръчително една бременна жена да подобри своята двигателна култура, но когато процесът е насочен към самото раждане, е хубаво упражненията да започнат в третия триместър.

Даниела Стойчева е една от първите бременни, които се включват в заниманията.“На мен ми харесва да спортувам и трябва да имам повече активност, а и се чувствам доста по-добре. Надявам се да улесня и раждането“, допълва още тя.