Денят Здравеопазване

Провали се Общото събрание на акционерите на МОБАЛ, не се яви представителят на държавата

Насроченото за днес Общо събрание на акционерите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се провали, заради неявяването на най-големия акционер – държавата, която държи 89,5% от акциите. По време на събранието трябваше да се избере временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор, тъй като мандатът на д-р Стефан Филев изтече. „В момента съм изпълнителен директор, желаещ да е в оставка“ – пошегува се д-р Филев и отчете, че за 2021 г. болницата е без просрочие и е на печалба от 78 000 лв. „В тези трудни времена, с 6 000 по-малко преминали пациенти заради пандемията, ние сме на печалба. Само ще припомня, че когато започнах през 2013 г., болницата имаше 2,2 млн. лв. просрочие.“ – каза директорът на МОБАЛ.

Според д-р Филев заложените цени на клиничните пътеки в рамковото споразумение, подписано между Министерството на здравеопазването и БЛС, ще доведат до масови фалити на малките болници. „Заплатите на медиците и на медицинските специалисти трябва да се повишат и това не се оспорва, но така заложеното увеличение в споразумението ще ощетява болничните бюджети. В същото време никой не мисли за привличането на младите специалисти.“ – подчерта д-р Филев. Във великотърновската болница в момента работят 20 млади специализанти.

Около 3 600 лв. бруто са получавали лекарите в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с така нареченото „ковид увеличение“. 2 500 лв. е било възнаграждението на медицинските специалисти, а санитарите са вземали около 1 400 лв.

Следващата резервна дата за провеждането на Общо събрание на акционерите на МОБАЛ е 20 май.