Денят

Проблемът с паркирането е чист егоизъм, смята руски урбанист

Серия публикации споделя в социалните мрежи руският урбанист Дмитри Иванов, който от шест години живее и работи в морската ни столица. Негово хоби е да превежда статии за съвременни решения на най-болните глобални градски проблеми – паркиране, озеленяване, еко транспорт и т.н.т.

За да бъде по-организирано паркирането около жилищните кооперации, трябва да се мисли при самото им проектиране“, категоричен е Иванов. По негово мнение, хората просто нямат съзнанието за обща собственост и щом престъпят прага на входа си се чувстват на “ничия земя”. Явяват се само юридически стопани на общите площи, без да живеят с тази мисъл.  Резултатът – десетки паркирали по възможно най-нестандартния начин, терен или наклон автомобили. Опита ли “затапен” шофьор да излезе – за това разбират и на последния етаж, до където стигат звучни “благослови” до девето коляно.

В същото време,  изградените гаражи са се превърнали в квартални бакалии, кила, автоуслуги или прашни гробници на неподвижни соц-реликви. От блога на Иванов личи, че една от основните прилики между България и Русия са пестеливите шофьори, купили жилища и автомобили, но не и гараж. Място винаги ще намерят – пред този на комшията, на тротоара, в градинката и далеч по-оригинални пространства.  Друга прилика – “графити”,  обезобразявили градовете от край до край. Светът познава безброй отлични улични художници, с въздействащо творчество. Разликата между техните творби и тези у нас е  проста – едните стават, а другите –  не. Анонимните автори на търновските драсканици са явно  безчуствени за този факт, иначе надали биха се излагали така. Опитът им за обществена провокация с нищо не се различава от вандалското трошене на кошчета за отпадъци, огради, осветление, пътни знаци  – всичко,  извън вратата на собствения им дом. В затворените квартали на Германия, Унгария или Финландия,  където съседите живеят в свое микро общество, подобни антисоциални действия отсъстват напълно – разбираме от преводите на Иванов.

Ако се върнем на автомобила – у нас той остава, най-обгрижвания пост-социалистически символ на благосъстоянието. Днес все повече хора могат да си го позволят и мнозина шофират ежедневно, на път за работа.  Точно затова, автомобилът в градска среда е неефективен, категоричен е руския урбанист. Предимство трябва да имат пешеходците, а след тях – велосипедистите, смята Иванов. Тази идея подкрепят близо 200 ентусиасти от “ВЕЛОмафията” на Търново рън. Те също споделят концепцията- градския трафик да бъде облекчен по един екологично чист и здравословен начин.

Приоритетно, в списъка се нарежда градския еко-транспорт, какъвто разработва старопрестолната община. На предпоследно място идват колите в движение, а паркиралите остават на опашката, уточнява Иванов. Мнозина шофьорите  не приемат тази логика, но у нас е традиция новостите да навлизат със закъснение.

Новите кооперации на запад вклюват все по-малко паркоместа и така стимулират ограничаването броя на автомобилите, които просто пораждат проблем след проблем – паркоместа, замърсяване, задръствания, произшествия и т.н.т. “За решението е нужна обществена нагласа. Градските тревоги навсякъде по света, идват заради егоизма”, категоричен е руският блогър.  „Когато един човек прави нещо хубаво за себе си, но не се съобразява с другите хора – тогава обществото губи и страдат всички”, коментира Иванов.