Денят Спорт

Пробегът на мира пристига утре и във Велико Търново

Участниците в тазгодишното издание на световната щафета Пробег на мира ще бъдат посрещнати утре, 7 юли във Велико Търново в 18.30 часа пред басейна до Професионалната гимназия по електроника „Ал. Попов“. Виолета Ангелова от организаторите на инициативата в България заяви за Общинското радио, че в екипа има и български участници, и международни бегачи. Основният отбор е от 20 души.

„Всеки може да се включи в пробега ни. След като бъдем посрещнати от екипа на организацията „Търново рънс”, ще продължим да бягаме към крепостта Царевец. Там ще си направим и снимки за спомен”, поясни Ангелова.

След Велико Търново, пробегът продължава към Русе и Силистра, а на 11 юли ще напуснат границите на България, уточни Ангелова.

Пробегът на мира е световна щафета с горящ факел, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Тази година в края на месец май тя потегли от Германия и ще премине по цялото поречие на Дунав до Черно море. По традиция участниците в инициативата, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът преминава, предават един на друг Факела на мира. През тази година в проявата участват хора от Ирландия, Австрия, Германия, Полша, Латвия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Франция, Украйна и България.

Пробегът на мира е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Този дух, с който е пропит Пробегът, докосва сърцата на всички участници в него. Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Той вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. Шри Чинмой е известен с многобройните си инициативи за насърчаване на разбирателството между хората и народите. Със своето изкуство и спортни постижения той вдъхновява милиони хора по света.