Образование

При строги противоепидемични мерки започват летните занимания в Общинския детски комплекс

При засилени противоепидемични мерки от 6 юли в Общинския детски комплекс врати ще отворят летните школи и ателиетата за занимания по интереси. Родителите, чиито деца желаят да посещават групите, трябва предварително да подадат заявка. Това може да стане по телефон, имейл или в съобщение на фейсбук страницата на комплекса, съобщи директорът Анелия Пейчева. Освен заявление родителите трябва да декларират, че не им е известно детето им да е било в контакт със заразно болни, няма признаци на заразна болест или положителен резултат за COVID- 19, както и – че не е поставено под карантина  заради коронавируса. Бланките могат да се изтеглят от официалния сайт на ОДК, може да се попълнят и на място, уточни Пейчева.

При подходящи метеорологични условия  се предвижда занятията да се провеждат на открито във вътрешния двор на сградата, като за целта са закупени градински шатри. В  обособения район родители няма да се допускат, децата ще се посрещат и изпращат от учители, подчерта директорът на ОДК.

Анелия Пейчева увери, че е осигурено необходимото количество дезинфектанти и течен сапун. Часовете ще се организират от 9 до 12,30.  Преди началото им ще се измерва температурата на децата, с тях ще се провежда и задължителен инструктаж за спазване на личната хигиена.

Над 10 школи и ателието по интереси са сформирани в комплекса.

„С най-важното от развитието на града ни, както и света и културата на търновци през вековете участниците  в ателиетата могат да се запознаят, като посещават Клуба по история на родния край с ръководител Мария Джамбазова. От 13 до 17 юли продължаваме със занимания по съвременно танцово изкуство под ръководството на Валентина Караиванова. От 20 юли учениците от I до VI клас могат да развиват вокалните си умения, да разучават песни със съвременно звучене в Школата по вокал, ръководена от Миглена Хаджипенчева. Ателието „Творя, играя, мога” с ръководител Анелия Пейчева ще отвори врати от 27 юли. В него деца на възраст от I до IV клас ще имат възможност да изработват изделия от естествени материали, да правят хартиени играчки, пана, аксесоари. Работа с различни живописни, графични и приложни техники ще предложи Маги Чолакова в първата седмица на август в нейната Школа по изобразително изкуство.

Школата по народно пеене с ръководител Галина Иванова ще отвори врати от 10 август. Участниците в нея ще могат да разучават народни песни от различни фолклорни области. Желаещите да се занимават с народни хора и ръченица могат да направят това, като посещават курса на Петър Петров от 17 август. За най-малките – децата за I клас – Калоян Тотев, учителят ни по чужд език, е подготвил занимателно обучение по английски език от 24 август. От същата дата под ръководството на доц. Митко Димитров участниците в летните школи ще имат възможност да се запознаят с устройството на народните инструменти и да направят първи стъпки във възпроизвеждането на народната музика.

За желаещите да се запознаят със специалностите и професиите, предлагани от училищата във Велико Търново, с особеностите на пазарната среда или да бъдат подпомогнати в избора на професия цяло лято ще работи екипът ни от кариерни консултанти. Той се помещава на ул. „Мармарлийска” 26, където е Центърът по кариерно консултиране и ориентиране”, обясни Анелия Пейчева.

Всички занимания са безплатни.