Здравеопазване Образование

При какви мерки връщат децата в училище

Малките ученици от началното обучение и децата от детските градини и яслите ще се завърнат в класните стаи утре, 4 януари. Те няма да упражняват извънкласни занимания и други дейности по интереси, за да не се допусне омесване на деца от различни класове и възрастови групи. Това гласи Заповедта на образователния министър Красимир Вълчев.

Решението на Министерския съвет и Националния оперативен щаб за връщането на малките деца в клас се базира на диференциран подход. Има преобладаващ брой изследвания, че децата в по-ниска възраст не са приносители на заразата, а при учениците от 1 до 4 клас е по-трудно обучението в електронна среда. Надделява и нуждата при най-малките да стои родител.

В същото време родителите, които не желаят децата им да се върнат в детската градина или в училище, имат право на това, според последните промени в закона.

Страх от заразяване има и сред учителите. Затова ще бъдат взети допълнителни мерки от 4 януари. Проветряването ще е по-трудно, защото е хладно. Училищата имат готовност и часовете да са по 20 минути.

Всяко училище ще може да премине индивидуално към онлайн обучение, ако заболеваемостта в дадения регион се увеличи.

Родителите на децата, които са задължени да учат дистанционно, ще могат да кандидатстват за целева помощ от държавата и през следващата година. Те ще получат съответно една минимална работна заплата за цял месец.