Култура

При голям интерес бе открита Националната младежка изложба „GO AHEAD/ ПРОДЪЛЖАВАЙ“ 2024.

83 автори със 123 творби участват в Националната младежка изложба „GO AHEAD/ ПРОДЪЛЖАВАЙ“ 2024. Тя беше открита при голям интерес тази вечер в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ гр. Велико Търново.

В експозицията, чийто организатор е Представителството на СБХ – Велико Търново Sbh VTarnovo, участват както автори, които правят първи изяви на художествената сцена, така и тези, които са вече познати на публиката. Това е първата изложба, организирана от новото ръководство на Представителството на СБХ във Велико Търново, посочи председателят на организацията д-р Велина Сталева. Тя благодари на всички автори, на Община Велико Търново за финансовата и логистична подкрепа, на партньорите – ВТУ, Факултета по изобразително изкуство, ХГ „Борис Денев” и др.

Наградите на Община Велико Търново връчи заместник-кметът Нейко Генчев, който пожела на авторите да правят добро изкуство и да оставят след себе си света по-интересен. Доц. д-р Анна Иванова, заместник-ректор на ВТУ, връчи наградата на университета. Тук всички произведения съдържат младежки дух и енергия, позитивна нагласа , стремеж за преодоляване на всички граници в в създаването на високо изкуство, каза доц. Иванова. Художествена галерия „Борис Денев” ще откупи творбата на авторката, която получи наградата на културната институция и това е стремеж да се възобнови традицията в подпомагане и инвестиране в младите творци, каза д-р Мартин Митев, директор на галерията.

Представителите на СБХ- Велико Търново доц. Николина Джановска и Симеон Желев пожелаха на следващото издание на изложбата творбите да изпълнят цялото пространство на Изложбени зали.

Петчленно жури определи най-добрите творби и автори в изложбата. Наградата за живопис на Община Велико Търново беше присъдена на Християна Йорданова. Общинската награда за графика отиде при Полин Калоянова, а третата награда на Общината – за скулптура получи Селих Айлиев. Радомира Георгиева е носител на отличието на СБХ, а наградата на ВТУ отиде при Пламен Кондов. Аксиния Пейчева е отличена от Представителството на СБХ във Велико Търново, Теодора Георгиева получи признанието на галерия „Савчеви – наградата й е участие в пленер. Факултетът по изобразително изкуство отличи творбата на Беатрис Балевска, която ще има възможност да покаже своя самостоятелна изложба в зала „Янаки Манасиев” във ФИИ. Фаворитът на Художествена галерия „Борис Денев” сред авторите е Елена Янкова .

Младежката изложба има за цел да даде възможност за изява на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничение във вида изкуство. Да подкрепи тези, правещи първи стъпки на полето на изкуството. Тя ще даде своя принос към приобщаването и развитието на младите артисти към изложбените пространства във Велико Търново. Един свеж поглед, актуализиране, нов шанс за включване към света на изкуството на младежката култура, без предразсъдъци, който ще представи и ще даде възможност за изява на младите творци.

 

+21
<img class=“x16dsc37″ role=“presentation“ src=“data:;base64, “ width=“18″ height=“18″ />
All reactions:

Наню Бакалов and 22 others