Денят

Приютът на Христо Атанасов в Леденик се нуждае от строителни материали

Малки сглобяеми къщички иска да построи за хората, за които се грижи Христо Атанасов от великотърновското село Леденик. В тях те ще имат по-добри битови условия и относителна самостоятелност, ще живеят по двама, а не в общата постройка, сподели благодетелят за Общинското радио. За целта се надява на добри хора, които да дарят строителни материали. Вече е събрал част от тях от съборени зали и сгради. Анонимен дарител е предоставил и малко дървен материал, и теракот.

Въпреки ежедневните усилия на Христо и хората под крилото му, както и на техни съмишленици, битовите условия в приюта не са добри и неговите обитатели ежедневно са изправени на ръба на оцеляването. Затова молят за подкрепа.

„Ще си ги направим ние къщичките. Търся само работа, да си изкараме парите, сами ще си купим материал, но няма такава. Болно ми е, че търсят хората ми за по 5-10 лева, че и се пазарят. Аз им отказвам, не мога за такива пари да ги пусна. Всяка година става все по-зле. От 2006 година насам сме само назад. Имам натрупани големи задължения към НАП, но не мога да оставя хората гладни. Най-щастливата година за мен бе 2017 г., в края, когато анонимен благодетел ни дари толкова храна, че не помня в живота си да сме имали толкова отрупана маса – от 24 декември до 1 януари беше пълно с храна. Благодаря му! От Лайънс клуб също ни донесоха дрехи, храна, два компютъра. Благодаря и на тях!”, допълва  Атанасов.

Вече над 20 години той подпомага хора, които са изпаднали в беда – останали без покрив и прехрана. За своята дейност на благодетел през 2006 г. дори получи приза „Достоен българин”. Скоро решил с подопечните му мъже да помогнат на отец Иван от Нови Хан, след пожара в приюта му. Но за зла участ бусчето на Христо се счупило по пътя и се наложило да се върнат обратно.

Към днешна дата в приюта под негова опека във великотърновското село Леденик живеят 22 души, сред които и 8-месечно бебе. Повечето от обитателите са млади хора, израснали без родителска грижа по различни институции. Целта на Христо е не само да им осигури подслон, но и да мотивира в тях стремеж към образование или изучаването на някой занаят, с който сами да изкарват прехраната си. Учи ги на основната си дейност – паркоукраса, сметопочистване, сметоизвозване, рециклиране на отпадъци, отпушване на язовири, почистване на терени, дерета, канали и др.

Въпреки спечелените пари от Христо от лотарията преди време, всички отишли за изплащане на стари задължения, животът в приюта в Леденик е труден.

Ако искате да подпомогнете приюта на Христо Атанасов, може да изпратите дарение на банкова сметка:

IBAN: BG67BPBI88982030096658

Пощенска банка

Христо Георгиев Атанасов

 

 

Кремена Крумова – Попова