Образование

Присъствено ще започне академичната година във Великотърновския университет

Присъствено ще започне новата академична година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, при строго спазване на противоепидемичните мерки, обявени от здравното министерство. Това съобщи ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов. Всички корпуси ще се дезинфекцират всяка сутрин, в 20 от лекционните зали има инсталирани стерилизатори,  допълни проф. Бонджолов.

„Преподавателите са с настройка да започнат нормално обучение, но  зависи от развоя на ситуацията. От всички нас зависи колко ще продължи нормалността – от спазването на мерките, от стремежа да запазим другия и себе си“, каза ректорът, като подчерта, че при него не е постъпвала информация за болен или настанен в болница преподавател или служител.

Всеки студент без личен лекар във Велико Търново може да ползва пунктовете за ваксинация. Информация за тях ще бъде публикувана на сайта и на страницата на Университета във Фейсбук. „Това обаче в никакъв случай не означава, че задължаваме нашите студенти да се ваксинират. Моля да бъдем разбрани правилно, няма да има ограничения нито за ваксинсирани, нито за неваксинирани“, коментира проф. Бонджолов.

Приемът по държавна поръчка във вуза е усвоен 99,9 на сто. 2600 кандидат-студенти се явиха на проведените конкурсни изпити, отчете зам.-ректорът по учебната дейност доц. Димитър Симеонов. След първото и второто класиране за студенти в магистърските програми са записани 1503 души, повечето от които ще се обучават в електронна среда.

„Успяхме да създадем  автономна платформа за подаване на заявления за магистърсикте ни програми и нейното активиране на 22 март съвпадна с апробирането на първата акция „Рано рани – стани магистър“. Това даде възможност да запълним капацитета в специалности като „Педагогика“, „Психология“ и други още в началото на август. Сериозен ръст в магистърските програми имаме в направленията „Педагогика на обучението по…“, което е и най-добрият ни атестат за добре свършена работа“, каза доц. Симеонов.

Зам.-ректорът по научната дейност проф. Милко Палангурски посочи, че има засилен интерес към докторската кампания, която още продължава.  114 са местата по държавна поръчка, а кандидатите за тях – 89.

62 на сто  от плана по проекта „Студентски практики“ е изпълнен, което означава, че 15 на сто от студентите във Великотърновския университет  вече са преминали през различни стажове, отчете зам.-ректорът по управление на качеството и акредитацията  проф. Вихрен Бузов. Висшето училище работи с около 200 обучаващи организации, повече от които са образователни институции, а студентите получават по 600 лева възнаграждение, с което те могат да покриват годишните си такси за обучение, уточни проф. Бузов.