Култура Община

Приказни герои, изложби и пътуващ музей на приказката ще са част от фестивала „Лято, кукли и приятели“

Зам.-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев откри официално днес Петото издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели“. Той пожела на добър час на форума и приятни мигове и за публиката, и за актьорите.

Връчи и поздравителен адрес от името на кмета инж. Даниел Панов по повод 25-годишнина на Театър Весел – Велико Търново на Веселин Василев, негов ръководител и организатор на фестивала. „Кукленият театър е нещо, което днес съществува в най-различни стилове и за най- различна публика. Но в основата си е популярно представление за популярна публика и се е развило около най-популярните фигури в  национални и местни култури. Като например Пулчинела. Това е известен актьор от комедия дел арте през XVII век. Той става най-популярният в Европа. И навсякъде всички го приемат като свой. И в различните страни приема свое име. Въпреки мнението на някои критици, че не признават кукления театър като изкуство от първа величина, то е изкуство с дълбоки традиции и е дало изключително много на обществата за тяхното изграждане и техните ценности“, посочи в словото си зам.-кметът Нейко Генчев. Веселин Василев благодари на госта и припомни на публиката основните правила за гледане на представление. Заради краткотрайния дъжд, фестивалът бе открит в читалище „Искра“. Обичайното място е сцената на Арт лято в парк „Асеневци“.

Спектакълът за открити градски пространства „Пешеходна зона“ бе първото събитие от „Лято, кукли и приятели“ в паркова среда. Актьорите от Държавен куклен театър – Пловдив посетиха и читалище „Искра“, и забавляваха публиката преди официалното откриване днес. Щурото семейство от високи кукли зареди с добро настроение малки и големи зрители, и даде старт на първото представление във форума – „Червената шапчица“, изигран от куклениците от Държавния куклен театър – Русе. Интересни приказки и приказни герои, изложби и пътуващ музей на приказката са част от фестивалната програма. Всяка събота, на сцената на Арт лято в парк „Асеневци“ до Художествената галерия „Борис Денев“ в продължение на 3 месеца ще се поставят различни пиеси, а при лошо време в читалище „Искра“. На 10 юни от 11.30 часа Държавен куклен театър – Пловдив ще се представи с „Мързеливата пчеличка“.

На 17 юни от 11.00 часа е „Игра на приказки“ на Държавен куклен театър – Видин. От 12.00 часа е откриването на „Сцена и кукли“ в Художествена галерия „Борис Денев“. Изложбата на сценографа Наталия Гочева, за която „театърът е живот и животът е театър“, защото за нея те са едно цяло. На 24 юни от 11.00 часа Куклен театър „Мале – мале“ – София ще постави „Дядо вади ряпа“. На 1 юли от 11.00 часа кукленици от Норвегия ще представят „Оранго Йогатанго“. „Неродена мома“ е пиеса на Държавен куклен театър – Търговище. Тя ще се постави на 8 юли от 11.00 часа. На 15 юли от 11.00 часа Драматичен-куклен театър Силистра ще се представят с „Дракончето Драчко“. Ще последва „Трите прасенца“ на Държавен куклен театър – Сливен на 22 юли от 11.00 часа. На 28 юли от 19.00 часа на сцената ще излязат Пъпет арт – София с представлението „Тигърчето Спас“. На следващия ден, 29 юли от 11.00 часа ще гостува Театър „Хамелеон“ – Пловдив с „Новите дрехи на царя“.

Програмата през август:

5 август – 11.00 часа – „Храбрият оловен войник“ – Театър Весел – Велико Търново

– 12.00 часа – „25 години с куклите на Театър Весел“ – Художествена галерия „Борис Денев“

11 август – 21.00 часа – Куклен театър от Истанбул, Турция – „Шоу на звездите“

12 август – 11.00 часа – „Житената питка“ – Държавен куклен театър – Бургас

16 август – 10.00 часа – Приказки на колелета – Фондация „Музей на приказките“

18 август – 19.00 часа – „Концертът“ – Център за изкуства „За Родопите“

– 20.00 часа – Магда Борисова – авторска вечер

19 август – 11.00 часа – „Дядовата ръкавичка“ – Държавен куклен театър – Варна

26 август – 11.00 часа – „Арлекиниада“ – Куклен театър Венето, Италия.

Входът за всички събития е свободен! Форумът е част от Културния календар на Община Велико Търново.

Кремена Крумова – Попова